Márki-Zay Péter: A gyurcsányozás és a Halálcsillag a felelős

Márki-Zay Péter: A gyurcsányozás és a Halálcsillag a felelős

Márki-Zay Péter élő bejelentkezése a választási vereség után egy héttel (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelminek nevezte az egy héttel ezelőtti vereségüket Márki-Zay Péter, aki – mint azt vasárnap esti élő facebookos bejelentkezésében elmondta – nem érzi magát jól azóta sem. Az összefogás ötlete ugyanis megbukott.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje elárulta, lélekben fel voltak rá készülve, hogy nyer a Fidesz, de arra nem, hogy kétharmadot szereznek és a Mi Hazánk is bejut az Országgyűlésbe. Ez szerinte két okra vezethető vissza. Az egyik a gyurcsányozás, egy „összegyurcsányozott szövetségre” ugyanis sokan nem akartak szavazni. Így is voltak, akiket nem befolyásolt a Demokratikus Koalíció elnökének személye, de nagyon sok jobboldali szavazó mégsem volt hajlandó rá szavazni. Vagyis ez a gyurcsányozás szét tudta verni azt az egységet, amit meg akartak teremteni. A másik oknak Márki-Zay Péter a lejárató kampányokat, a propagandagépezetet nevezte, amelyet Halálcsillagként írt le. 

Felidézte, hogy a választás estéjén a legfontosabb üzenete az volt, hogy ő marad, ehhez pedig a családjával akart a színpadra állni.

Szerinte Gyurcsány Ferencről lehetett tudni, hogy majd benne találja meg a felelőst, ebben semmi meglepőt nem talált. Azt mondta, hogy a „lejáratás” már az előválasztás idején megkezdődött, amikor „a DK trollhadserege” rászállt. Ellentmondva a pártvezetőnek leszögezte azt is, hogy Dobrev Klárával sem lehetett volna győzni.

Az aktivisták és jelöltek között egyébként nem tapasztalja, hogy sokan ellene fordultak volna, pedig „egy bolsevik pártban elég a főnök parancsa”.

Hol a hiba?

A kommunikáció területén Márki-Zay Péter – mint mondta – vállalja, hogy a stílusával sokakat nem tud megszólítani. Emellett vannak, illetve voltak olyan mondatai, amelyeket „félre lehetett magyarázni”. Jogosnak nevezte azt a felvetést, hogy nem volt az ellenzéknek egy központi üzenete. Habár szerinte a Fidesznek sem volt ilyen egyszerű mondata, hiszen a migránsokkal, melegekkel már nem tudott kampányolni, ebben a politikus saját sikerét is érezte. És az ellenzéknek ugyan volt a „Csak felfelé!” szlogenje, ám ez nem tudott átmenni, mert olyan kommunikációs túlerővel néztek szembe, amivel nem tudtak harcolni.

Jogosnak nevezte azt is, hogy október és január között lényegében nem volt kampány. Össze kellett ugyanis rakni az arculatot, szervezetet, a kampányt és a pénzt, vagyis a háttérben nagyon intenzív munka folyt.

Végül a stratégiát is hibásnak nevezte. Itt kitért arra, hogy a Jobbik túlságosan közel került a DK-hoz, így a szavazói lemorzsolódtak.

Külön kiemelte azt is, hogy a Fidesz mindenkiről tudta, hogy hová fog szavazni, elmentek házról házra, zajlott az agymosás, majd az emberek pedig szavaztak „a háború ellen”. Még olyan is rettegett attól, hogy elvinné a gyerekét Ukrajnába, akinek a fia nem is itthon él, hanem Angliában. – Ez se nem demokrácia, se nem jogállam – mondta.

A kudarctól függetlenül, előválasztás és összefogás nélkül Márki-Zay Péter szerint még ennyi ellenzéki sem jutott volna be a parlamentbe.

Merre tovább?

Sokan azt érzik, hogy az ellenzékiségnek vége, innentől ellenállás van – mondta, hozzátéve, hogy a pártot alapítanak, az a javaslata, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom alakuljon párttá. Mind a 106 körzetben ott kell lenniük, vidékre is el kell vinniük az igazságot, „kocsmapartizánokra” lesz szükség. – Egy néppárt kell – szögezte le.

Annak kapcsán, hogy kell-e összefogás, Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, hogy most mindenki küzdjön külön-külön. A 2024-es európai parlamenti választásra úgysem kell együttműködés, de ugyanabban az évben az önkormányzati voksoláson már kell összefogás, helyi összefogás.

A politikus felidézte, hogy bár nem tudja Orbán Viktor telefonszámát, Kocsis Mátén keresztül gratulált neki. Sőt, jelezte, hogy személyesen is szívesen beszélgetne vele. Megfogalmazása szerint a lopásról valószínűleg nem tudná lebeszélni, de azért lennének javaslatai, hogy mit lehetne mást csinálni.

Árulók?

Márki-Zay Péter ezúttal is beszélt furcsa alkukról és árulókról, de konkrétumokat most sem említett. Mindenesetre furcsának nevezte, hogy van olyan párt, amely még soha semmilyen fideszes korrupciót nem tárt fel. Ugyanitt mondta azt is, hogy be volt lengetve valamilyen szexuális leleplezés, végül az sem történt meg.

Címkék: Márki-Zay Péter