A „szájerek, borkaik, kaleták beteges világát” kell leváltani – Évet értékelt Márki-Zay Péter

A „szájerek, borkaik, kaleták beteges világát” kell leváltani – Évet értékelt Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnökjelölt évértékelőt tart 2022. február 17-én (Fotó: képernyőfelvétel/Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy „ereszen leereszkedő, korrupcióba süllyedt ország lesz vagy elindulunk végre felfelé” – ezt mondta csütörtöki évértékelőjén Márki-Zay Péter. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje hosszasan sorolta, hogy mi mindent tenne az új kormány az április 3-i országgyűlési választás után, majd egyértelművé tette, hogy csak a rájuk leadott szavazat segíti a hatalomváltást. Minden más ugyanis – szavai szerint – Orbán Viktort tartja hatalmon.

Hétgyermekes, jobboldali, konzervatív édesapaként egyike azoknak, akik 12 éve bizalmat szavaztak Orbán Viktornak – ezzel kezdte évértékelő beszédét Márki-Zay Péter. Szavai szerint talán nem volt a történelemben még valaki, aki ekkora felhatalmazást kapott, bármit megtehetett, ez páratlan politikai lehetőség lehetett volna egy tisztességes politikus számára. – Nem először bizonyosodott be, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz – mondta, majd kitért rá, hogy az unió egyik legkorruptabb nemzete lettünk. Kiemelte: tiszteséges keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre.

A miniszterelnök-jelölt szerint ugyanakkor van, amit meg kell tartani, ilyen a közmunka, a határkerítés és a kettős állampolgárok szavazati joga.

Márki-Zay Péter felidézte Orbán Viktor évértékelőjét, ám – mint mondta – képes volt részvétnyilvánítás nélkül átlépni azon a tragédián, hogy 43 ezer honfitársunkat ölte meg a járvány.

Az ellenzéki politikus ezután arról beszélt, hogy ma milliók élnek egyik napról a másikra, létbizonytalanságban, diplomás emberek nem tudnak kijönni a fizetésükből, tanárok, rendőrök hagyják el a pályájukat. Pedig a szegények iránti együttérzés mutatja meg egy társadalom valódi erejét. Egy szűk érdekkör ugyanakkor nagyon meggazdagodott az elmúlt 12 évben, itt külön kitért Mészáros Lőrincre és Tiborcz Istvánra. Megemlítette a végrehajtói maffiát, Völner Pál ügyét, illetve felidézte azt a Lázár Jánoshoz köthető mondatot, miszerint „akinek nincs semmije, annyit is ér”. – A „szájerek, borkaik, kaleták beteges világát” kell nekünk leváltani április 3-án – fogalmazott.

Márki-Zay Péter külön kitért az ellenzéki slágertémákra: a pedagógusok sorra hagyják el a pályát, mert nincs életpályájuk és a kormány az egészségügyet is lezüllesztette és fizetőssé tette. – Az osztrákok ingyen tesztekkel, Orbán ingyen parkolással küzdött a járvány ellen – érzékeltette, majd azt is felvetette, hogy egyedül nálunk adtak több százezer 60 év feletti embernek olyan kínai vakcinát, ami bizonyítottan nem nyújtott nekik védelmet. Ismét az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányának nevezte a mostanit, majd azt bírálta, hogy ma még a legegyszerűbb hétköznapi dolgainkat sem tudjuk elintézni politikai kapcsolatok nélkül. Szavai szerint az elmúlt 12 évben a Fidesz állami szintre emelte a korrupciót. – Ahol nincs jogbiztonság, ott még a magyarok sem fektetnek be a gazdaságba, nem jönnek létre jól fizető munkahelyek – mondta.

A politikus szerint a kormány most is csak azért adott pénzt az embereknek a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés formájában, mert az ellenzék erre kényszerítette. Vagyis szerinte ezt valójában nekik kell megköszönni.

Márki-Zay Péter megemlítette az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését is, ami miatt nem jutunk uniós pénzhez, „amíg a miniszterelnök egy tolvaj”. Ezzel csak április 3-án tudnak változtatni. Így a volt és jelenlegi fideszes szavazókhoz is szólt, mert rajtuk is múlik, hogy Magyarország egy „ereszen leereszkedő, korrupcióba süllyedt ország lesz vagy elindulunk végre felfelé”. A politikus, mint mondta, szeretné megszabadítani Magyarországot a gonosztól. – Vásárhelyen mögcsináltuk – utalt arra, hogy Hódmezővásárhelyen már korábban legyőzte a Fideszt.

A miniszterelnök-jelölt szerint az országot csak őszintén lehet megszabadítani a gyűlölettől. Azt mondta, hogy nem személyes ambíciók vezetik, a sors és a Jóisten fogta meg a kezét. – Nagy a felelősség, de készen állok, valóban az életemet tettem fel erre a győzelemre – jelentette ki. Azt mondta, hogy Orbán Viktor után olyan kormány kell, ahol az árak helyett a bérek emelkednek és lesz, aki tanítja majd a gyerekeket. Ígérete szerint megszüntetik a várólistákat és szükség esetén még a magánellátást is ingyenesen biztosítják az embereknek. Nem építenek több üresen kongó stadiont, átláthatóvá teszik a sporttámogatások rendszerét, visszaadják a diákoknak az egyetemeket és csatlakoznak az Európai Ügyészséghez. Majd tovább sorolta: 5 százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját és teret engednek a szabad versenynek, az önálló határőrség felállításával megvédik Magyarország határait, az Orbán által befogadott iszlamista terroristákat pedig kiutasítják az országból. A munkaerőhiányt nem migránsokkal, hanem a szakképzés javításával és a külföldre vándoroltak visszacsábításával oldanák meg. Leszögezte azt is, hogy mindent megtesznek a cigányság felemelkedéséért. Új alkotmányt is ígért, amelyet az állampolgárok fognak egy népszavazáson megerősíteni.

Mindehhez Márki-Zay Péter szerint azoknak is a Fidesz ellen kell szavazni, akik eddig a kormánypártokat támogatták. Minden más politikai alakulatra leadott szavazat ugyanis Orbán Viktort tartja hatalmon, ahogy a távolmaradás is. Azt szeretnék elérni, hogy „Magyarország végre mindannyiunké legyen”, egyúttal arra buzdított, hogy március 15-én minél többen ünnepeljenek együtt az ellenzékkel.

44 nap sok idő? – ezzel a kérdéssel kezdte Karácsony Gergely a beszédét annak kapcsán, hogy 45 nap múlva április 3-a, azaz országgyűlési választások. – A magyar emberek szívéhez kell eljutniuk ennyi idő alatt – mondta, hiszen ott ütött legnagyobbat eddig az állandó gyűlöletkeltés, oda szúrt a kiszolgáltatottság és megrekedtség. A főpolgármester megfogalmazása szerint nekik szívből kell érvelniük amellett, hogy „Magyarországon a változás nem csak lehetőség, hanem kényszer is”. – Most van erőnk a változáshoz, mert egyesítettük, ami külön-külön nem volt – szögezte le.

Magyarország igazságtalan és fenntarthatatlan ország – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az Egységben Magyarországért néven együttműködésre lépő ellenzéki szövetség országértékelő rendezvényén. – Magyarországon a Fidesz olyan politikát folytat, amely nem csökkenti, hanem növeli az emberek közötti különbségeket. Ha a Fidesz marad hatalmon, ez nem is fog megváltozni – jelentette ki. Azt mondta, hogy az LMP zöldpártként fenntartható Magyarországot szeretne: a különbségeket felszámolnák, ahol a gazdaság van az emberekért, és nem fordítva.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a Fidesz politikáját hosszú időre kell távoltartani a politikai hatalomtól. Az együttműködő ellenzék pedig erre vállalkozik. Szerinte nem csupán az egészségügy és az oktatás állapota miatt van szükség új kormányra, hanem a fiatalok jövője miatt is.

– Nem én vagyok a megoldás, hanem mi vagyunk a megoldás, mindannyian együtt, egységben Magyarországért – ezzel kezdte Jakab Péter. A Jobbik elnöke jelezte, hogy ő az országjárását szakította meg, hogy hitet tegyen az egység mellett. Beszédét rövidre fogta, de azt azért hangsúlyozta, hogy „fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak!”.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője szerint a Fidesz előnyből indul a 45 nap múlva esedékes országgyűlési választáson. Szerinte az a tét, hogy a Fidesz marad, vagy pedig egy szabad, tisztességes Magyarország lesz az ország április 3. után. Azt mondta: bár nem mindenben értenek egyet a szövetségre lépett pártok, de mégis tudnak egymással beszélgetni, együttműködni a közös cél érdekében. Szerinte az összekapaszkodásnál nincs fontosabb. Dobrev Klára ennek apropóján jelezte azt is: készek mindenkivel együtt dolgozni, aki egy szabad, tisztességes, európai Magyarországért küzd. Hangsúlyozta: olyan országot szeretnének, amelyben mindenki önmaga lehet, és mindenkinek a szava számít. – Egyetlen hazánk van, és abban mindenkinek el kell férnie. A haza kormányon van és ellenzékben – parafrazálta Dobrev Klára Orbán Viktor korábbi, szállóigévé vált mondatát. Hozzátette, a kormányváltásban a Demokratikus Koalíció a legstabilabb szövetséges, partnere Márki-Zay Péternek.