Márki-Zay Péter: Rossz hírem van Orbán Viktornak

Márki-Zay Péter: Rossz hírem van Orbán Viktornak

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a korábban jelzett százezres tömeg nem is jön össze, Márki-Zay Péter abban bízik, hogy több tízezren lesznek az ellenzék március 15-i rendezvényén – a miniszterelnök-jelölt ezt a lapunknak adott interjújában mondta. A politikus szerint Orbán Viktornak „nagy pofon” lesz, hogy náluk mond majd beszédet Donald Tusk korábbi lengyel kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke is. Szóba került még az interjúban az ukrán helyzet, a Magyarország felett átrepült, majd Zágrábban lezuhant drón, illetve a meg nem valósuló miniszterelnök-jelölti vita is.

– Nem lett volna szerencsésebb megoldás, hogy nem indítanak jelöltet a héten az Országgyűlésben a köztársasági elnök-választáson, ha már úgyis előre tudató volt a végeredménye ennek a voksolásnak?
– Nem titok, hogy az én javaslatom pontosan ez volt az ellenzéki pártok számára, ám ők jobb ötletnek tartották azt, ha valaki elmond egy hatásos beszédet, amit Orbán Viktor kénytelen végighallgatni. Így végül én is megszavaztam ezt, Róna Péter pedig elmondhatta ezt a bizonyos jelölti beszédet az Országgyűlésben, melyben szép gesztusként megemlítette Iványi Gábort, aki szintén bent ült az ülésteremben. Ez azonban csak egy epizód abban a küzdelemben, amit április 3-a érdekében vívunk. A héten sikerült megszámolnia a Nemzeti Választási Irodának az ellenzék népszavazási kérdéseit, ám ennek lassúságával biztosították azt, hogy április 3-án az ellenzék kérdései ne kerüljenek a szavazólapra, csak a fideszes aberrált kérdések. Szeretnék is mindenkit arra kérni, hogy könnyítsük meg a szavazóbiztosok dolgát, szavazzanak érvénytelenül, vagy fel se vegyék fel a szavazólapot.

– Az érvénytelen szavazás mit jelent?
– Azt kell elkerülni, hogy más behúzhasson a választó helyett érvényesen egy voksot. Ne vegyék fel, tépjék szét, vagy mindkét kört ikszeljék be.

– Miközben a kormány „pedofilellenes” népszavazást tartat, a Fidesz egyik egykori önkormányzati képviselője bukott le azzal, hogy a gyanú szerint egy kiskorúval, a 13 éves tanítványával létesített szexuális kapcsolatot. Erről mit gondol?
– A fideszes szavak és tettek közötti ilyen ellentétek visszaigazolják, hogy jó, hogy korábban felvetettem ezt például Szájer József eseténél, vagy hogy a fideszesek megengedhetik maguknak, hogy kábítószeres bűncselekménybe keveredjenek: Hódmezővásárhelyen a Fidelitas alelnöke kábítószert termesztett és kereskedett vele. Úgy látszik, hogy a különböző aberrációk, így a pedofília a Fideszben bocsánatos bűn, úgy érzik, hogy nekik ezt is meg lehet tenni. Ha valaki pedofil bűncselekménybe keveredik mint Kaleta Gábor nagykövet, akkor hazaszállítják Peruból, és a bírósági tárgyaláson mindössze 540 ezer forintra büntetik, és ráeresztik a társadalomra. A mi véleményünk az, hogy a mostani gyermekvédelminek hazudott – valójában homofób – törvényt azonnal vissza fogjuk vonni, viszont lesz egy valódi gyermekvédelmi törvény, amellyel mi a fideszes pedofiloktól fogjuk megóvni a gyerekeinket.

– A héten Orbán Viktor Tordai Bence ellenzéki országgyűlési képviselőnek „nyilatkozva” azt mondta, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölti vita önök között. Ön továbbra is kiállna a Fidesz jelöltjével egy ilyen szópárbajra, és ha igen, akkor mik volnának a fő témák amikről vitázniuk kellene Orbán Viktorral?
– Orbán Viktor kizárólag azért nem akar kiállni vitára, mert akkor kiderülne, hogy ki akar valójában katonákat küldeni Ukrajnába, ki az, aki máris szállít fegyvert Ukrajnába, ki az aki betelepítette a migránsokat Magyarországra, és ki az, aki ezek miatt folyamatosan hazudik. Bármilyen más szánalmas magyarázkodás, amit előad, az hiteltelen. Ugyanaz a Fidesz, amelynek a kommunikációs igazgatója, Hollik István korábban elmondta, hogy nem vagyok Gyurcsány Ferenc embere, most hirtelen Gyurcsánnyal akar vitatkozni, és nem az ellenzéki előválasztáson, 371 ezer szavazó által kiválasztott jelöltjével. Az a rossz hírem van Orbán Viktornak, hogy neki velem kell vitáznia, és nem az őáltala oly' annyira vágyott Gyurcsány Ferenccel, az ő romantikus kapcsolatukat szeretném, ha külön élnék ki. Az emberek vágynak egy miniszterelnök-jelölti vitára, az pedig csak a kormányfőjelöltek között jöhet létre, és nem az Orbán által tizenkét éve ajnározott és kedvenc ellenfelének tartott Gyurcsány Ferenccel.

– Bicskén csíptük el önt, itt tartott egy fórumot, amelynek a végén volt egy kellemetlen incidens is. Mi volt ez a konfliktus és mennyire gyakori, hogy az ellenvéleményen lévők megtalálják önt?
– Az illető a szokásos fideszes hazugságokat visszahangozta. Az volt a felvetése, hogy én lenézem a vidéki embereket és hogy katonákat küldenék Ukrajnába: kértem, hogy konkrétan mutassa meg, hogy mikor, hol mondtam ilyet. Egymillió forintot ajánlottam fel korábban annak, aki bizonyítani tudja, hogy ilyet mondtam volna, ezt most és itt, Bicskén is tartom. Orbán Viktorral ellentétben, aki Magyarország katonai segítségét ajánlotta fel Boris Johnson kérésére a V4 egyeztetésén, én azt mondtam, hogy a NATO-t támogatom abban, hogy ha úgy dönt, akkor a NATO akár katonai módon segítse Ukrajnát. Hogy a NATO-nak nincs ilyen szándéka azt maga Joe Biden amerikai elnök mondta el egy beszédében. Azt mondta az amerikai elnök, hogy a NATO nem fog katonákat küldeni Ukrajnába. Tehát amikor én a NATO-t támogattam, akkor fel sem merült az, hogy magyar katonákat küldenék Ukrajnába. Orbán Viktor nem először vádolja az ellenzéket és személyesen engem is, amit ő követ el. A fegyverszállítások kapcsán ugyanezt történt, ez ügyben is csak annyit mondtam, hogy a NATO döntéseit tiszteletben kell tartani. A NATO ugyan nem szállít fegyvereket, de Orbán Viktor igen. Több magyar repülőgépet rendelkezésre bocsátott, amelyekkel fegyvereket szállítanak Ukrajnába és Orbán Viktor megszavazta az Európai Unió döntését, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába. Tehát Orbán aktívan döntött úgy, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába. Azt is megszavazták kedden, hogy mégiscsak jöhetnek hazánkba a NATO-csapatok, igaz egyelőre a Dunántúlra, mintha nekik Ausztriát kellene megvédeniük és nem Magyarországot.

Országjárása egyik állomásán, a Fejér megye 3. választókerületének központi településén, Bicskén csíptük el egy gyors interjúra Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét. A budapesti agglomeráció nyugati szélén található kisvárosban és a környező településeken Balázs Péter, helyi DK-s városatya indul közös képviselőjelöltként az ellenzék színeiben. Az ő fideszes ellenfele a Felcsútot is magában foglaló országgyűlési választókerületben az azt eddig már háromszor elhódító Tessely Zoltán lesz. A kampányeseményen 100-150 érdeklődő, valamint egy, a közösségi médiás profilja szerint az egyik önkormányzati cégnél dolgozó rendbontó jelent meg, aki trágár szavakkal szidalmazta Márki-Zayt.

 – Ha már a háború kérdése szóba került, a héten – ki tudja honnan indulva – keresztülrepült az országon egy szovjet gyártmányú drón. Nem arra kérem, hogy a másik oldalt ostorozva mondja el, hogy mennyire szörnyű, hogy ez megtörténhetett, hanem azt kérdezem, hogy mi a garancia arra, hogy egy Márki-Zay kormány alatt hasonló nem történik meg.
– Mi a NATO aktív és hűséges szövetségeseiként a NATO védelmét fogjuk kérni és fogjuk élvezni. Orbán Viktorral már nem is mernek beszélni a NATO vezetői, hiszen félnek, hogy átadja az információkat az oroszoknak, akkora áruló. Pedig a NATO védelme jelent garanciát minden beazonosítatlan támadás ellen is.

– A kampány nyitányakor is beszélgettünk, akkor azt mondta a Magyar Hangnak nyilatkozva, hogy szeretné, ha egy nagy tömeg gyűlne össze az ellenzék március 15-i megmozdulásán, akkor százezres tömegről volt szó. Össze fog jönni az 1848-as megemlékezésükön ez a nagy tömeg?
– Hogy százezres lesz-e, azt nem állítom, de mindent megteszünk, hogy több tízezres tömeg gyűljön össze. Szimbolikusnak tartom, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke e napon 15:00-kor Magyarországra, a budapesti Műegyetem rakparton tartandó gyűlésünkre jön, aki a lengyel nép barátságáról és az európai konzervatívok támogatásáról fogja biztosítani a kormányváltó erőket. Orbánnak egy nagy pofon lesz ez, hiszen azzal hencegett, hogy a lengyel nép őt támogatja. Nos, egy Putyin-bérenc Orbánt nem fognak támogatni a lengyelek. Azzal is hencegett, hogy ő konzervatív, amit sokan megkérdőjeleznek a KISZ-es és liberális múltja miatt. Én azt gondolom, hogy egyetlen konzisztens ideológia, amit Orbán Viktor vall, az a korrupció. Március 15-én két és fél héttel leszünk egy kormányváltó lehetőség, egy valódi népszavazás előtt, amin az a kérdés, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz, hogy Putyin – magyar Putyin –, vagy Európa, hogy háború, agresszió, vöröskeresztes konvojok lövetése, gyermekkórházak és terhes anyák bombázása, vagy béke, szeretet és a felemelkedő Magyarország.