Márki-Zay visszaszólt Orbánnak, aki szerint „a baloldal lepaktált az ukránokkal”

Márki-Zay visszaszólt Orbánnak, aki szerint „a baloldal lepaktált az ukránokkal”

Márki-Zay Péter (Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Úgy tűnik, az orosz propaganda hivatalosan is átvette Orbán Viktor Facebook-oldalát a kampány végére – így reagált az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter arra, hogy a miniszterelnök az ellenzék és Ukrajna összejátszásáról posztolt. 

Orbán Viktor egészen pontosan az alábbit írta pénteken: „A baloldal lepaktált az ukránokkal. Ha nyernek, megindulnak a fegyverszállítmányok, elzárják a gázt, és tönkreteszik a gazdaságot”.

Az ügy előzménye, hogy a kormánybarát Magyar Nemzet arról írt, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrégiben arról érdeklődött a budapesti ukrán nagykövetnél, Ljubov Nepopnál, hogy miként lehetne elősegíteni az ellenzék választási győzelmét. A lap nemzetbiztonsági értesülései szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel. Ezt követően Szijjártó Péter külügyminiszter jelezte: az Ukrajnában zajló háborúval és az újság állításaival is foglalkozott a kormány mai ülésén, és a lap cikkében foglaltak megfelelnek a valóságnak. Úgy fogalmazott, hogy a „magyar baloldal csúnyán lebukott”, mert „folyamatos egyeztetés van” a baloldal és az ukrán kormány képviselői között. 

Kuleba erre keményen visszaszólt Szijjártónak. – Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni – jelezte az ukrán külügyminiszter arra utalva, hogy Szijjártót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért kitüntetéssel jutalmazta.

Ettől függetlenül a kormányközeli média – és Orbán Viktor is – ezt a magyar ellenzék és az ukrán vezetés közti cinkosságot hangoztatja.