Orbán Viktor: „Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen akadályok között is nyernünk kell”

Orbán Viktor: „Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen akadályok között is nyernünk kell”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP kampánygyűlésén Székesfehérváron 2022. április 1-jén. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor székesfehérvári beszédében hangsúlyozta a választásig hátralévő idő fontosságát, szerinte a kampány csak most kezdődik el. Az elmúlt hónapok összes kampánytémáját érintette kampányzáró beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint mindent előkészítettek, elvégezték a kampányt. – Az ellenfél megbillent állapotban van, jól állnak a csillagok – mondta. De hozzátette: ez semmit nem ér, ha a választás napját jelentő 13 órát nem használják ki, mert volt már olyan választás, amikor „szombaton és hétfőn is nyertek, de vasárnap veszítettek” Az ellenzéket választási csalással vádolta, és úgy írta le a helyzetet: a Fidesznek az ellenzékkel szemben „nehezített pályán” kell megnyernie a választást.

2018 után idén is Székesfehérváron tartja kampányzáróját a Fidesz – derült ki Vargha Tamás, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének szerdai Facebook-bejegyzéséből. Az esemény pénteken három órakor kezdődött a koronázóvárosban, ahol beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök.

Beszéde elején a miniszterelnök felidézte: négy éve is nagy győzelem lett a vége a fehérvári kampányzáróra. Köszöntette Cser-Palkovics András polgármestert és a püspököt, és elmondta: Törő Gábor és Vargha Tamás képviselők támogatására is jöttek ma Székesfehérvárra.

 – Ha Székesfehérvár belső részében nyerünk, az egész országban nyerünk – mondta.

– Ez egy nyitóesemény, a kampányhajrát megnyitó esemény, ez a kampány legfontosabb része – mondta a miniszterelnök arról, hogy kampányzárónak szokták nevezni ezt a rendezvényt. – Ha nincsen szerelem, nincsen győzelem sem. Azért jöttünk össze, hogy még egy utolsó lendületet vegyünk – mondta.

Orbán Viktor szerint mindent előkészítettek, elvégezték a kampányt. – Az ellenfél megbillent állapotban van, jól állnak a csillagok – mondta. De hozzátette: ez semmit nem ér, ha a választás napját jelentő 13 órát nem használják ki, mert volt már olyan választás, amikor „szombaton és hétfőn is nyertek, de vasárnap veszítettek”

– Megdöbbentő csalást követ el az ellenzék, több millió ember adatait gyűjti engedély nélkül, és üzeneteket küld, ez nyilvánvaló törvénysértés. Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen akadályok között is nyernünk kell – mondta. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy „évek óta kampányol”, míg ők kampányolás helyett kormányoztak. Orbán Viktor összefogásra biztatott „Gyuri bácsi” és a brüsszeli bürokraták ellen.

Ezután arról beszélt, hogy két választás van, visszatérni a bukott múlthoz, vagy folytatni az elmúlt 12 évet. – Azt gondoltam, azt kell majd elmondani az embereknek, hogy ők elvették, mi visszaadtuk, és emelkedő pályára állítottuk Magyarországot, megalkottunk egy keresztény alapokon álló alkotmányt, a nemzet egyesítésében is jól haladtunk, megadtuk a kettős állampolgárságot – sorolta, hogy mire készültek a kampányban, aztán viszont kitört a háború, és mindent megváltoztatott. Felidézte, hogy Magyarország NATO-ba való belépése után avatkozott be a második jugoszláv háborúba, de a mostani háború más, két hatalmas ország vívja, és az egyik atomnagyhatalom, így ennek kockázata összehasonlíthatatlanul nagyobb.

– A választók előtt is az a kérdés magasodik: háború vagy béke. Azt gondoltam, hogy Magyarországon mindenki a béke oldalán áll, és azt mondja, az a dolgunk, hogy ebből a háborúból kimaradjon. – mondta. – Egy magyar sem szorulhat az ukrán üllő és az orosz pöröly közé. Az ellenzék viszont azt mondja, Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Kimaradni a háborúból úgy lehet, ha nem küldünk fegyvert, és nem engedünk át Magyarországon fegyvereket Ukrajna felé, mert azok azonnal katonai célponttá válnak – ismételte Orbán Viktor a kormány korábbi álláspontját. 

Majd a menekültek segítéséről beszélt, és arról, Magyarország nagyszerű ország, segít a bajbajutottakon. 

– Megértjük az ukrán elnököt, aki mindent megtesz, hogy minél több országot bevonjon a háborúba. Ez az ő érdekük, megértéssel kell fogadnunk, akkor is, ha nem bántak jól „a magyarjainkkal”, de ennek nem most van itt az ideje, most segítséget nyújtunk – mondta az Ukrajnához való viszonyról.

Szerinte a baloldal megállapodott Ukrajnával, kormányra kerülésük esetén szerinte másnap elzárnák a gázcsapokat és megindulnának a fegyverszállítások. Szerinte nem arról van szó, hogy ne lenne Magyarország hajlandó valamivel többet fizetni a gázért, de a gázszállítmányok 85 százaléka Oroszországból érkezik. –Nem kérhetik tőlünk az ukránok, hogy úgy segítsünk rajtuk, hogy tönkretesszük saját magunkat  – mondta. Arról beszélt: felélnénk a tartalékainkat, leállna a gazdaság és elvesznének a munkahelyek ebben az esetben.

– A nyugalom és a tapasztalat aranyat ér. Láttunk már néhány válságot – mondta a miniszterelnök, felsorolva többek között a vörösiszap-katasztrófát, árvizet, a menekült-és migránsválságot, Covid-járványt. Hosszasan beszélt arról, hogy Márki-Zay Péter kezdő, és bár elmondása szerint mindig támogatta a kezdőket, szerinte „ne most kísérletezzünk”. 

Ezután a népszavazásról beszélt, amely szerinte legalább olyan fontos, mint a választás. – A világnak elment az esze. Sose gondoltam volna, hogy egyszer bele kell írni a magyar alkotmányba, hogy az anya nő, az apa férfi, és hogy a házasság férfi és nő között kötött életre szóló szövetség. De a barátaink Nyugat-Európában elaludtak. Ezzel nincs baj addig, amíg a felnőtteknek okoz kihívást. Mi már úgy élünk, ahogy élünk.  De van egy vörös vonal: a gyerekek. Meg kell álltani a gender-őrületet, ami egyre nagyobb bajokat okoz tőlünk nyugatra – fejtette ki.

Orbán Viktor a beszéd végén köszönetet mondott a támogatóinak.

– Még két nap van, aztán partraszállás. Három nap kemény munkával nyerhetünk négy békés, nyugodt, biztonságos évet. El kell mennünk, és el kell vinnünk munkatársainkat, családtagjainkat, barátainkat – biztatott választásra a Fidesz elnöke. 

Címkék: Orbán Viktor