Megkérdeztük Orbán Viktort, hazudott-e már a magyaroknak

Megkérdeztük Orbán Viktort, hazudott-e már a magyaroknak

Orbán Viktor a sajtónak nyilatkozik, miután leadta a szavazatát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen ritka alkalom, hogy Orbán Viktornak a Magyar Hang is tehet fel kérdéseket, ezt meg is tettük azután, hogy a miniszterelnök vasárnap reggel leadta a szavazatát.

Orbán Viktor 2006-ban a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy még sosem hazudott a magyaroknak, ezért feltettük a kérdést, hogy 2022-ben mint mond, hazudott-e a magyar embereknek. – Igyekszem mindig tartani a szavamat – zárta rövidre a válaszát. Azt is szerettük volna megtudni, hogy amennyiben veszít, akkor lemond-e a Fidesz elnöki posztjáról, ám erre csak annyit reagált nevetve, hogy nyerni szeretne.

A kormányfő egyébként azt mondta a voksolás kapcsán, hogy bizakodó. Furcsának nevezte a választást, például azért, mert esik a hó április 3-án, ritkán lát az ember ilyet. Ráadásul a háború miatt a háború és a béke kérdése is részévé vált a kampánynak, ebben pedig a Fidesz álláspontja világos: „mi a béke és a biztonság garantálásának oldalán vagyunk, az ellenfeleinket veszélyesnek látjuk, arra kértünk mindenkit, hogy szavazzanak a békére és a biztonságot garantálni képes pártokra”.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy lesz-e szükség a választások után megszorításokra, azt válaszolta, hogy „a választások után az ország érdekeinek megfelelő döntéseket fogunk hozni”. Hogy a rezsicsökkentés fenntartható-e, arra pedig úgy reagált, hogy szeretnék megnyerni a választást és utána szembenézni ezekkel a kérdésekkel is. A következő ciklus legfontosabb kihívásairól sem akart beszélni, mert – mint mondta – először meg kell nyerniük a választást.

A miniszterelnök szerint a mostani egy „tisztességes és fair választás”, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a magyar választókat. Annak kapcsán, hogy a közmédiában mindössze öt percet kapott a kampányban a teljes ellenzék, Orbán Viktor annyit mondott, hogy „örülök, hogy fair és tisztességes választáson vehetek részt”.

Azt is mondta, hogy 16 évet voltak ellenzékben, annyit kormányon és azt reméli, hogy ma végre átbillennek pozitívba.

Orbán Viktor azt a kérdést, hogy az orosz elnök háborújáról mit gondol, annyival intézte el, hogy „Vlagyimir Putyin nem indul a választásokon”. Ehhez hasonlóan Volodimir Zelenszkij legfrissebb kritikáit is azzal ütötte el, hogy ő ma nem szavaz. Amikor pedig azt kérdeztük, hogy egyetért-e Németh Zsolttal abban, hogy „ruszkik haza”, annyit mondott, hogy „szerencsére itt nincsenek”.

A választási csalásokra is kitért, azt mondta, hogy a választások után szerinte lesz majd mit tisztázniuk a jogászoknak. Ugyancsak a jogászokra bízta annak megvizsgálását, hogy Marosvásárhely mellett elégetett és kidobott levélszavazatokat találtak.