Rendőrök szedték le a Czerván György múltjára emlékeztető vöröscsillagos plakátot Nagykátán

Rendőrök szedték le a Czerván György múltjára emlékeztető vöröscsillagos plakátot Nagykátán

Czerván György, a Fidesz vezérszónoka felszólal az egykori Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró személyek helyzetének rendezéséről szóló törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szeretettel köszöntjük Czerván György elvtársat, a Hazafias Népfront 1985. évi országgyűlési képviselőjét” – ez a felirat fogadta péntek reggel a nagykátai piac felé sétálókat. A széles molinó azonban nem sokáig maradhatott, mivel az Ébredj Nagykáta civil ellenzéki szervezet beszámolója szerint közel húsz rendőr érkezett a helyszínre.

Ők őrizték, és távolították el a plakátot, amely a fideszes Czerván György országgyűlési képviselő múltjának egy kínos időszakát idézte fel: 1985-ben az egykori KISZ-titkár Czerván ugyanis valóban a Hazafias Népfront és az MSZMP támogatásával indult el az országgyűlési választásokon.

A jelenetnek tanúja volt Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője, hiszen a molinót nem messze az irodájától feszítették ki. „Több órán át vesztegeltek a rendőrök, több mint 12 egyenruhás kellett ennek az egy plakátnak a levételéhez” – mondta lapunknak Schmuck, aki szerint a rendőrök jogszerűtlenül intézkedtek.

Így véli ezt a molinót kihelyező „Ébredj Káta!” civil ellenzéki szervezet is, amely úgy véli, hogy Czerván már a szólásszabadságot is korlátozná, és a túlterhelt rendőrséget használja fel a kritikus hangok elhallgattatásához. A Magyar Hang a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult, hogy közöljék: milyen jogcímen szedték le a molinót. Válaszuk gyorsan megérkezett: „... tájékoztatjuk, hogy az állampolgári bejelentés alapján helyszínre érkező rendőrök bűncselekmény gyanúja (önkényuralmi jelkép használata) miatt foglalták le a molinót, amelyen önkényuralmi jelkép volt látható.”

Erre hivatkoztak a rendőrök Botka Sándor, az Ébredj Káta önkormányzati képviselőjének kérdésére is:  A molinón két vörös csillag is látható, a KISZ-jelvény részeként.

– A plakátot csütörtök este helyeztük ki, és a rendőrség péntek kora délután távolította el – mondta lapunknak Botka. Hozzátette, hiába jelezte az eljáró rendőröknek, hogy a plakát magántulajdon, annak eltávolításához nincs joguk, a rendőrök szalagokkal kordonozták el, és bűnügyi helyszínnek nyilvánították a kérdéses, pár négyzetméteres területet.

Az Ébredj Káta! álláspontja szerint ők nem követtek el jogsértést: a vörös csillagot ugyanis nem öncélúan, hanem „a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából” használták. Ez a kacifántos megfogalmazás nem a mi érdemünk – a Büntető törvénykönyvben szerepel, hogy aki edukációs céllal ábrázol önkényuralmi jelképet, az nem büntethető. Botka Sándor erre is felhívta a hatóság figyelmét, de semmit sem ért el vele. Az önkormányzati képviselő ezért panaszt tett, és kártérítési igényét is jelezte a lefoglalt plakát miatt.

A rendőrségi akcióról az Ébredj Káta! által készített videó itt érhető el.