Rendszerszintű politikai elfogultságról ír az EBESZ a közmédiánál, az MTVA kikéri magának

Rendszerszintű politikai elfogultságról ír az EBESZ a közmédiánál, az MTVA kikéri magának

Kidekorálták az MTVA szimbólumát a putyini propaganda ellen tüntetők a tévészékháznál, 2022. március 6-án. (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatalos kampányban az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, ahogy az állami források kampánycélú felhasználását sem – a többi között ezt állapítja meg az EBESZ választási missziójának most kiadott időközi jelentése. A dokumentum kiemeli, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott több ügy is hivatali pozícióval és a kampányforrásokkal való visszaélésről szólt, de ezen ügyek egyikében sem állapított meg jogszabálysértést az NVB.

A 16 oldalas dokumentum szerint a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályban nem térnek ki a „pártokon kívüli felek” költéseire (kormány, civil szervezetek), holott azok az eddigi megfigyelések alapján aktív szerepet játszanak a kampányban – a kihelyezett plakátok között sok ilyen van és kifejezetten az ellenzéki szövetséget támadó üzenetet közvetít. 

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, határon túli választók ügyében problémásnak látják a levélszavazás „korlátozott biztonsági garanciáit”, és a választói nyilvántartás pontosságát is, mivel a külhoniaknak csak tíz évenként kell bejelenteniük az adataikat. A közszolgálati médiában „rendszerszintű politikai elfogultság” figyelhető meg, és a közmédia műsoraiban lényegében nem jelennek meg ellenzéki politikusok – írták.

Sem a kormány, sem a választási hatóságok számára nem írták elő, hogy a választókat objektív és kiegyensúlyozott információkkal lássák el az úgynevezett „gyermekvédelmi törvény” ügyében – áll a szervezet által kiadott időközi jelentésben. Aggályaikat fejezték ki amiatt is, hogy a lakóhely közelmúltban módosított definíciója miatt könnyen átjelenthetnek embereket a billegő körzetekbe.

A jelentésre reagálva a fideszes Alapjogokért Központ azt írta, hogy a jelentés "megalapozatlan állításokat fogalmaz meg a magyar választási rendszerrel kapcsolatban".

Az MTVA szerint pedig előre megírt ítélettel próbálja politikai színtérre rángatni a független közmédiát az EBESZ. A közleményben azt írták: az EBESZ képviselőit fogadta szerdán Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. (DMSZ), valamint Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. A nemzetközi szervezet a választásokkal összefüggésben kezdeményezett egyeztetést a vezetőkkel, amelyre napokkal azután került sor, hogy az EBESZ nyilvánosságra hozta időközi jelentését. A közmédia vezetői csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a jelentés közmédiát érintő része tények helyett olyan véleményeknek adott teret, amelyek nélkülözik a valóságalapot és a közmédiát megpróbálják politikai színtérre rángatni – fogalmaztak. A közmédia vezetői a találkozón hangsúlyozták, hogy nem engedik, hogy bárki politikai nyomást gyakoroljon a szerkesztői szabadságra, függetlenségre – legyen szó akár fizikai erőszakról, akár nemzetközi szervezetek neve mögé bújtatott politikailag befolyásolt vélemények publikálásáról – áll a közleményben.

A Nemzeti Választási Iroda a Szabad Európa megkeresésére azt írta, szerintük a szervezet beszámolója elismeri a Nemzeti Választási Iroda közvetlen feladatkörébe tartozó tevékenységét, több ponton pedig kiemeli – főként az adatközlés és tájékoztatás kapcsán – az NVI törvényi kötelezettségein felül végzett szakmai munkáját, ezt ők kedvező visszajelzésnek tekintik. Emellett a jövőben is javaslatokat fogalmaznak meg a jogalkotók felé, és folytatják az együttműködést az EBESZ-szel is.