Republikon: A választók negyede szerint nem érdemes itthon maradni, ha Orbán marad

Republikon: A választók negyede szerint nem érdemes itthon maradni, ha Orbán marad

Kivándorlás. Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választók több mint negyede – 27 százaléka – úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából, amelyet a Telex szemlézett elsőként. Az aktív korúak körében egy picit még magasabb, 28 százalékos ez az arány.

A felmérésből kiderül az is, hogy az aktív, vagyis a munkavállaló korúak körében már minden harmadik ember fejében megfordult, hogy elhagyja az országot. A legerősebb elemként az jelenik meg, hogy Magyarországon olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet megélni belőle, ezt a véleményt a válaszadók közel négytizede – 39 százalék – vallja. A megélhetéshez hasonló jelentőségű ok azonban az, hogy „az elmúlt 12 évben Orbán Viktor teljesen leépítette a demokráciát az országban, így nem érdemes itt élni”, ezzel az állítással a választók 32 százaléka értett egyet.

A külföldre vándorolt magyarok kérdése kampánytéma is. Az ellenzék folyamatosan igyekszik hangsúlyozni, hogy a fiatalok csak akkor fognak hazajönni, ha kormányváltás lesz, de a Fidesz is bőven beszél arról, hogy a kivándorlási trendet megfordítaná.

A Republikon hagyományos pártpreferenciákat is nézett, eszerint a politikai oldalak fej-fej mellett állnak. Mérésük szerint a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért között hibahatáron belüli, 2 százalékpontos különbség van: a kormányoldalt a szavazók 35 százaléka támogatja, míg az ellenzéket 33 százalék. Az összes választó 29 százaléka nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy mely pártot támogatná a vasárnapi választáson.