Szijjártó: A lyoni konzulátus megnyitásával 20 ezer magyar szavazhat egyszerűbben áprilisban

Szijjártó: A lyoni konzulátus megnyitásával 20 ezer magyar szavazhat egyszerűbben áprilisban

Szijjártó Péter a konzulátus megnyitóján (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar konzulátus nyílik a franciaországi Lyonban, így az állampolgárok újabb helyszínen adhatják majd le voksukat az áprilisi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az ünnepélyes átadón. A tárcavezető kiemelte, hogy a régióban csaknem húszezer magyar él, így a képviselet megnyitása máris százak, ezrek számára teszi könnyebbé, hogy a közelgő „sorsdöntő” szavazáson kifejezzék akaratukat Magyarország jövőjéről, a gyermekek biztonságáról.

– Számunkra fontos, hogy minden magyar ember véleménye tükröződjön majd abban a döntésben, amelyet áprilisban közösen meghozunk hazánk jövőjéről – mondta.

A lyoni képviselettel együtt immár világszerte 146 helyszínen lehet majd voksolni április 3-án.

Szijjártó Péter elmondása szerint a kormány 2010 óta olyan külpolitikát folytat, amely a nemzeti érdek érvényesítésére fókuszál. Ez szerinte egyrészt egy erős külgazdasági pillérre támaszkodik, másrészt céljának tekinti, hogy megkönnyítse a magyar emberek életét, a világ bármely pontján élnek is. – Ennek elérése csak úgy lehetséges, ha a világ számunkra fontos pontjain fizikailag is jelen vagyunk. Márpedig Lyon és Franciaország déli régiója ilyen hely – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy „Külpolitikát csinálni, beruházókat meggyőzni, exportpiacokat szerezni, illetve a magyarok érdekképviseletét ellátni nem lehet úgy, hogy az ember csak a budapesti központban ücsörög”.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország és Franciaország együttműködése a kölcsönös tisztelet alapján áll és egyre szorosabb. Szavai szerint a felek egyre stratégiaibb kérdésekben is egyet tudnak érteni, és hasonlóan ítélnek meg számos, az Európai Unió előtt álló kihívást, még ha bizonyos fontos kérdésekben el is tér a megközelítésük.

(MTI)