Távozik az MSZP éléről Tóth Bertalan

Távozik az MSZP éléről Tóth Bertalan

Tóth Bertalan (Tóth Bertalan / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP soron következő, őszi tisztújításán nem indul a társelnöki tisztségért Tóth Bertalan. Ezt az ellenzéki politikus a Facebook-oldalán közölte vasárnap – vette észre az MTI.

Mint írta, a párt kibővített választmányi ülésen, szombaton értékelte az április 3-i országgyűlési választás eredményét. A tanácskozáson Tóth Bertalan elmondta, hogy az őszi tisztújításon nem kíván indulni a társelnöki tisztségért, így azt követően az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjeként, a „csapat tagjaként” segíti a közös munkát.

Az MSZP alapszabálya szerint kétévente kell tartani tisztújítást. Legutóbb 2020 szeptemberében volt tisztújító kongresszus, akkor a szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket, Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest. Ezt megelőzően, 2018-tól Tóth Bertalan volt a pártelnök.

Tóth Bertalan a Hírklikken tett közzé egy hosszabb elemző írást a vereség okairól, ebben többek között a következőket írta: „A közpénzből fenntartott, hatalmi propagandagépezettel, a 12 év alatt kiépített fideszes gazdasági hátországgal szemben vívott küzdelem nem egyenlő feltételek szerint zajlott. Az egységes ellenzék – és azon belül különösen a Magyar Szocialista Párt – tagjaiként bármennyit is dolgoztunk, nem tudtunk versenyezni a kormánypárt rendelkezésére álló erőforrásokkal, miközben az ország jobban el van adósodva, mint 2010-ben, amikor a Fidesz átvette az irányítást. Az orosz-ukrán háború, a választás előtti osztogatás, valamint a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek a választók jelentős részének korábbi álláspontját az utolsó másfél hónapban meghatározó módon befolyásolták, és sajnos, nem a kormányváltás irányába.”

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője egyébként épp vasárnap írt arról, a negyedik kétharmados Fidesz-győzelem után hogyan kellene megújítani a pártot. Szerinte „immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott”. Javaslatai között szerepel az, hogy az MSZP a jövőben alakuljon át egy olyan szociáldemokrata közösséggé, amely már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar: esélyt.

Az április 23-án elszenvedett súlyos ellenzéki vereség miatt több párt vezetésében is változás következhet be. Május 7-én tart tisztújítást a Jobbik. Jakab Péter pártelnök újraindul a posztért, és nem is tartja magát felelősnek a kudarcos eredményért. Ugyanakkor a Magyar Hang információi párton belül bőven van elégedetlenség az ellenzéki vereség miatt. 

Stummer János – aki eddig az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt – pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindul a Jobbik tisztújító kongresszusán, az elnöki pozícióért. „Döntöttem. Elnöki szolgálatra jelentkezem a Jobbik tisztújításán. Merjünk változtatni!” – írta.

Korábban, néhány nappal a választások után Karácsony Gergely jelentette be, hogy nem kíván újraindulni a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért A főpolgármester Tordai Bencét ajánlotta maga helyett társelnöknek.