Ujhelyi: Orbánnak szakítania kell Putyin politikai maffiájával!

Ujhelyi: Orbánnak szakítania kell Putyin politikai maffiájával!

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Értem én, nehéz egyszerre megfelelni az illiberális maffia elvárásának és az egyszerű emberi, erkölcsi követelményeknek. Ha Orbán Viktor valóban komolyan gondolná, hogy némi moszkvai kitérő után újra visszatalált az európai értékekhez és az Unió egységéhez, akkor kézzel fogható, hiteles döntésekkel is igazolná ezt” – írja friss Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. 

Szerinte a Fidesz egyelőre „csak mézes-mázas szavakban és plakátokra írt mondatokban harcos békepárti és az orosz agresszorral szembeni közös európai fellépés aktív részese, amikor ugyanis tettekre kerülne sor, már fülüket-farkukat behúzzák a fideszesek”.  

A kezdeti teendők között felsorolja az orosz „kémbank” diplomáciai mentességének felfüggesztését, a Roszatommal kötött együttműködés befagyasztását, a Kreml felsővezetőihez köthető személyek letelepedési kötvényeinek felülvizsgálatát, bár könnyebb kezdési opciót is felkínál a politikus: például azt, hogy Orbán Viktor „a Fidesz elnökeként megszakít minden formális és informális kapcsolatot azokkal a politikai erőkkel, amelyek nem csupán felszínes, de hivatalos formában is együttműködnek Putyin oroszországi pártjával.”

– Hiába próbálja magáról lerázni Orbán és a Fidesz az elmúlt tizenkét év túlzott Putyin-barátságát és összefonódását a Kreml által finanszírozott és nyilvánvalóan nagyrészben általa irányított európai szélsőjobboldali politikai szereplőkkel, ezt szavakkal és pávatáncos mozdulatokkal már nem lehetséges – fogalmazott. 

Ezért Ujhelyi a baráti és politikai kapcsolat megszakítását ajánlja Matteo Salvinivel és az általa vezetett Északi Ligával, Marine Le Pennel és az általa vezetett Nemzeti Tömörülés párttal, illetve az osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) is, akik szintén Putyinhoz köthetők.

Az MSZP-s politikus kiemelte: „Orbán az elmúlt hónapokban egy szélsőjobboldali, EU-szkeptikus új pártkoalíciót akart összehozni többek között a fent említett szereplőkkel, de terve egyelőre meghiúsult. Most itt az ideje, hogy végleg a fiókba tegye ezt a tervét és világosan szakítson eddigi szövetségeseivel.”

Hozzátette: ha Orbán ezt nem teszi meg, akkor azzal megerősíti, hogy „továbbra is a háborút indító Putyin politikai maffiarendszeréhez tartozik és nincs is szándékában kilépni onnan”.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!