Závecz: A teljes népesség fele szerint gazdasági válság van

Závecz: A teljes népesség fele szerint gazdasági válság van

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar választók többsége gazdasági válságot érzékel, a teljes népesség valamivel több mint fele szerint a magyar állam válságos pénzügyi helyzetbe került – derült ki Závecz Research friss, reprezentatív kutatásából, amely a Telex birtokba került. A reprezentatív felmérés március 16. és március 19. között készült 800 fő bevonásával. 

Az eredmények szerint a teljes népesség 53 százaléka gondolta, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, míg csak 29 százalékuk vélte azt, hogy jó a helyzet. Ugyanakkor a politikai törésvonalak a gazdasági folyamatok értékelésben is megmutatkoztak. Az ellenzékiek jelentős többsége (93%) és a bizonytalanok (55%) nagyobb része szerint is rossz helyzetben van a gazdaság, ezzel szemben a fideszesek 61 százaléka szerint jó a helyzet. Mindössze a kormánypártiak 18 százaléka vélte úgy, hogy válság van. 

További érdekes megállapítás, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a választók 51 százaléka szerint tudna sikeresen tárgyalni az uniós támogatások hazahozataláról, míg Orbán Viktor kormányfőről ezt csak 36 százaléknyian feltételezik. A cikk megjegyezte: a kutatásnak aktualitást adhat, hogy kiderült, Orbán Viktor pénteken levélben jelezte az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy a korábbi döntéssel ellentétben mégis lehívná a helyreállítási alapban biztosított hitelkeretet.

A Závecz március elején azt mérte, a miniszterelnök-jelöltségért zajló versenyben egykori előválasztási ellenfelei is népszerűbbek Márki-Zay Péternél, az eredményeket akkor is a Telex hozta le. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy reagált az Inforádió akkori kérdésére, mely szerint megkezdődött-e a bűnbakkeresés egy esetleges választási vereség utáni időszakra, hogy „lehet így értelmezni, sőt én feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat a Závecz-kutatás mögött, és valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le”.