Az Országgyűlés, az eszes lány és a galambként elreppent vita

Az Országgyűlés, az eszes lány és a galambként elreppent vita

Üres kormánypárti padsorok az Országgyűlés rendkívüli ülésén február 1-jén (Fotó: Tordai Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kövér László, az Országgyűlés elnöke február 1-jére összehívta a Parlament rendkívüli ülését, amelynek napirendjére három vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló vitát javasolt. Ezek felállítását ötvenegy ellenzéki képviselő kezdeményezte, teljesítve így a Házszabályban előírt, az összképviselői számhoz viszonyított egyötödös arányt.

Az ülésen az ellenzéki pártok képviselői közel teljes létszámban megjelentek, a kormánypártiak viszont a bojkott mellett döntöttek. Az Országgyűlés határozatképtelenség miatt a napirendet nem tudta elfogadni, a kezdeményezésekről a vita elmaradt, azok így meghiúsultak. Egyébként az ülésen a kormány sem képviseltette magát. (Ennek annyi „előnye” volt, hogy a ciklusban most először nem kellett elviselni a hazug és a tárgytól rendszeresen eltérő, cinikus államtitkári válaszokat.)

A Fidesz–KDNP előre jelezte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésen, mert azt „politikai blöffnek” tartják. Miért lenne politikai blöff a közélet legmagasabb szintű fórumán, a magyar Országgyűlés plenáris ülésén a jelen legsúlyosabb kérdéseiről vitát folytatni? A vírusjárvány egészségügyi kezeléséről, a vakcinák behozatalának és engedélyezésének kérdéseiről, a súlyos gazdasági következmények enyhítéséről. A kormányoldal azt tekinti érdekének, ha a jelzett témákban a magának feltett kérdéseket válaszolja meg a nyilvánosságot uraló saját propaganda-médiumaiban. Holott az ellenzéki pártok felvetései nem pártirodákban születtek, hanem a mai magyar valóság diktálta azokat. A kormánypártok igazi érdeke ezek megválaszolása lenne, érdemi információhoz juttatva a lakosságot, ezzel segítve adott kérdésekben megalapozott személyes döntésüket.

A kormánypárti képviselőktől nem feltétlenül azt várhattuk el, hogy támogassák az említett vizsgálóbizottságok létrehozását. Azt viszont igenis elvártuk volna, hogy ne éljenek vissza most is „kreatív módon” a Házszabállyal. Úgy hoznak ajándékot, mint a népmesében az eszes lány Mátyás királynak, aki hozott is, meg nem is.

A fideszes házelnök kötelezettségének kényszerűen eleget téve beterjeszti a napirendet, aminek megvalósulását aztán párttársai teljes bojkottal, a munkahelyüktől távol maradva meghiúsítanak. Mátyás királynak nem sok öröme lett az ajándékban, a felnyitott kalitkából elrepült a galamb. Most az érdemi vita lehetősége „repült el”, lényeges kérdésekben nem kaphattunk válaszokat. Ennek igazi vesztesei nem az ellenzéki képviselők, hanem a tisztázó válaszokat váró magyar lakosság.

Ellenzéki oldalról sokszor elhangzott, hogy a remélt választási győzelem esetén nem egyszerűen kormányváltásra, hanem az orbáni rendszer leváltására lesz szükség. A törvényhozás dimenziójában ez azt is megköveteli, hogy a Házszabály trükkös kijátszásának véget kell vetni, ezzel is visszaadva a magyar Országgyűlés méltóságát.

A szerző a Jobbik országgyűlési képviselője, az Európai ügyek bizottsága alelnöke, az Országgyűlés korábbi alelnöke.

A véleményrovatban megjelenő cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.