Integritás – hatóság vagy politika?

Integritás – hatóság vagy politika?

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája – jelentette ki évekkel ezelőtt Lánczi András, a Corvinus akkori rektora. A kijelentést sokan egyfajta beismerésnek tekintették, igazolva látva, hogy az ellenzék korrupció témájára építő stratégiája mennyire a rendszer lényegét érinti. Természetesen a korrupció nagyságrendje elfogadhatatlanul magas, amiben szerepet játszik az ezt üldöző hatóságok politikai befolyásoltsága. Természetesen minden eszköz üdvözlendő, ami a korrupció mértékét csökkenti, így hasznos lenne csatlakozni az Európai Ügyészséghez stb.

A korrupció azonban nem a politika célja, hanem eszköze. A kormányzati politika célja egy olyan hierarchia kiépítése a társadalom egészében, amely lojális hozzá, és biztosítja a hatalma megőrzését. Ezt láthatjuk a tudományos életben, a felsőoktatásban, a közoktatásban, a művészetek területén és a gazdaságban is. A másként gondolkodás üldözése, anyagi ellehetetlenítése folyik állami eszközökkel. A gazdasági életben a hierarchia kiépítésének elengedhetetlen eszköze volt az uniós támogatások felhasználása erre a célra, ami együtt járt a korrupcióval.

Azonban nem csak ez az egyetlen eszköze a kormány céljai megvalósításának. Ide tartozik az adópolitika – a fogyasztási adók magas kulcsa a közép és alsóbb rétegeket arányosan jobban terheli, mint ha a jövedelemadó lenne a fajsúlyos –, a szabályozások – emlékezzünk Mészáros Lőrincnek az MKB Bank egyik karácsonyi ünnepségén mondott beszédére, amiben köszönetet mondott a miniszterelnöknek a nekik kedvező szabályozás gyors elfogadásért –, a magyar költségvetési politika – amikor az előbb említett vállalkozó szállodáját állami pénzből újítják fel, miközben az állam kivonul a szociális szférából. Ez az a gyakorlat, ami frontálisan szembemegy az Európai Unió elvárásaival.

Ma már annyira megerősödött a Fidesz gazdasági hierarchiája, hogy korrupció nélkül is az uniós támogatások jelentős részét el fogják vinni. Mert hát ki? Az ellenőrzési gyakorlat Magyarországon amúgy is ki szokott merülni abban, hogy meg van-e a kellő számú pecsét és igazolás. A rendszeren változtatni egy ellenőrző hatósággal nem lehet, mert sokkal fontosabb lenne, hogy a pályázati kiírások kire vonatkoznak, milyen társadalmi problémát kívánnak orvosolni vele. Az egész politika változása nélkül elképzelhetetlen, hogy a társadalomban érdemi eredmény érezhető legyen.

A szerző közgazdász, a Közjóért és Közbizalomért Egyesület elnöke