Itt tényleg nincs látnivaló

Itt tényleg nincs látnivaló

Horváth Csaba az ATV Egyenes beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu pár hete megírta, hogy a zuglói önkormányzat szerződéses kapcsolatban áll az ATV-vel. Ennek kapcsán lebegtették azt a kérdést, hogy vajon a polgármester, Horváth Csaba ezért szerepel-e viszonylag gyakran a tv-csatorna különböző műsoraiban, köztük netán olyanokban is, amit a vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem is lehetne szponzorálni.

Amennyire tudom, a hír nem keltett különösebb visszhangot, de a portált – úgy látszik – a dolog nem hagyta nyugodni: december 8-án viszonylag terjedelmes cikkben egészítette ki a korábbiakat. Mint az anyagból kiderül, nemcsak Zugló, hanem Óbuda és Újpest önkormányzatai is szerződést kötöttek az ATV-vel „témakommunikációs megjelenési lehetőség” érdekében. A cikk újabb sejtetésekbe bocsátkozik, ugyanis hangsúlyozza, hogy a két új kerület polgármestere DK-s, bár az igazsághoz híven azt is kénytelen leszögezni, hogy a szerződéskötéskor az újpesti Déri Tibor éppenséggel még a Momentum tagja volt. A korábban lebegtetett feltételezést pedig gyengíti az a tény, hogy bár az első, a második, a hatodik, a hetedik, a kilencedik és a tizenegyedik kerület vezetői is gyakori vendégek a tv stúdiójában, ezeknek az önkormányzatoknak nincs pr-szerződése a médiummal.

Ezek után az ember azt gondolná, hogy az újságíró (de ha ő nem, hát a szerkesztői) belátják, hogy nem találtak fogást se az ATV-n, sem az önkormányzatokon, sem az ellenzéki pártokon, és ejtik a témát. Ehelyett megszólaltatják Polyák Gábor médiakutatót, aki azonnal megállapítja, hogy a szerződés „tipikusan szürkezónás megoldás: láthatóan izzadtak rajta, hogy olyat írjanak a szerződésbe, amiből ne derüljön ki pontosan, hogy miről van szó”. Nos, lehet izzadtságszaga a szakértő úr által olvasott szerződésnek, de az sem lenne kevésbé verejtékes feladat, ha egy évre előre meg kellene határozni, hogy milyen történések lesznek egy adott önkormányzat életében, ezek közül melyiknek lesz hírértéke, vagy mi lesz az, amire reagálni lesz kénytelen.

A médiakutató szerint „szomorú, hogy ellenzéki politikusok bevásárolják magukat bizonyos műsorokba. Ez egy felháborító ügy.” Mondja ezt azután, hogy a cikkíró pár sorral korábban leszögezte: „hogy egy önkormányzat pr-cikket, vagy pr-interjút vásárol egy médiumban, ez a rendszerváltás óta gyakorlat a magyar nyilvánosságban”. Kíváncsi lennék, hogy Polyák úr azt is felháborítónak tartja-e, amikor az állam (igen sok) pénzén működő közmédiának hazudott kormányrádiójában alákérdezős álinterjúkat csinálnak a miniszterelnökkel…

Az önkormányzatok-ATV kapcsolatban egyetlen kritikus pont lehetne, ha bizonyítást nyerne, hogy a szponzorpénzek fejében azokba a műsorokba (is) behívták-behívják az adott polgármestereket, amely műsorok támogatási tilalom alá esnek. Ez viszont – a besúgást vagy bizonyítékhamisítást leszámítva – bizonyíthatatlan: ha valaki a fizetett StartPluszban okosakat mond és slágfertig, azt nyilván szívesen hívja be a szerkesztő az Egyenes beszédbe is.

Végül egy apró megjegyzés: aki most három-négy önkormányzat évi öt-ötmilliós szponzorpénzétől félti a demokráciát és a sajtószabadságot, az gondoljon vissza arra az időre, amikor a Fidesz-kormány az állami hirdetések milliárdjaival teljesen átszabta a magyar médiapiacot.

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját