A legszegényebb falvak nagyon bánhatják, hogy a kormány kevesebb uniós pénzt kért

A legszegényebb falvak nagyon bánhatják, hogy a kormány kevesebb uniós pénzt kért

A házakban nincs víz, mindenki a kutakhoz jár Jászapáti cigánytelepén (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang).

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezettnél jóval kevesebb pénzt hív le a kormány az uniós helyreállítási alapból a 300 legszegényebb falu megsegítésére. Áprilisban még úgy volt, 220 milliárd forintot költenek a Felzárkózó települések programra, ez végül 77,5 milliárdra olvadt – írja a 444.

Ez a kormány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegénységcsökkentő kísérlete, szinte kizárólag egyházi szereplők bevonásával, 2019-ben indították, eddig 67 településen működik, februárban jelölték ki a következő 51-et, és fokozatosan vonnák be a többit, hogy elérjék a 300-at. A csökkenés oka, hogy a kormány úgy döntött, mégsem kéri a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt, csak a 2500 milliárdos vissza nem térítendő támogatást.

A 77,5 milliárd forintot teljes egészében beruházásokra szánják: 66 milliárdot szociális lakások felújítására és építésére, 11,5 milliárdot közösségi megújulóenergia-fejlesztésekre, szintén 2026-os határidővel. Eredetileg 3700 lakást újítottak volna fel, és 800-at építettek volna a helyreállítási alapból, ez végül 2500-ra és 600-ra csökkent. Mivel óriási hiány van szociális munkásból, képzéseket, egyetemi hallgatók bevonását, helyiek kiképzését ígérték, de a végső változatból teljesen kivették ezt a részt.

Az öt pontból négyet húztak ki, ezek a szociális munka mellett, a várandósság és az első 1000 nap fokozott támogatásáról, a mobil egészségügyi szűrőpontokról, laborokról, rendelőkről és a közösségorientált pedagógiáról szóltak.

A szociális lakások építése és felújítása annak fényében különösen érdekes, hogy a kormánypártok pont most nyújtottak be egy törvénytervezetet, mellyel gyakorlatilag az ország összes állami vagy önkormányzati bérlakását nyomott áron értékesítenék.