Pá-pá Balaton! De mit együnk egy százfős faluban?

Pá-pá Balaton! De mit együnk egy százfős faluban?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a Káli-medence. És nem Paloznak. Nem Dörgicse, nem Kapolcs, és nem Vigántpetend. A Balaton-felvidéknél kevés szebb hely akad Magyarországon. Tán egy se. Veszélyes ilyet mondani, de nekem zempléniként a kedvencem. A magyar Toszkána. Helyenként toszkánább. Szóval gyönyörű. Van még ilyen dimbes-dombos, amitől elakad a lélegzet, méghozzá Nógrádban, de az egy másik történet.

Úgy kell indulni, hogy Hidegkút. Vigyázat, a navigációs szoftver hajlamos a második kerületbe rakni az embert, de nem, ez a Hidegkút nem a panorámás lakóprojektekkel teletűzdelt budai elit élettér, hanem egy 400 fős zsákfalu a Balatontól északra. Ezt az egyetlen főutcáján körbejárni, innen aztán a mellékúton Tótvázsonyon át Barnagra, ott mindjárt a falu elején megkeresni az ő kálváriájukat, majd tovább alig pár perc alatt Vöröstóra. Megállni a temetőnél, felsétálni a kápolna dombjára, és szertetekinteni e hazában. Ami lehet, nem a legszebb a világon, mint ahogyan Orbán Viktor populizálja Magyarországról a választóinak, de nagyon, nagyon szép.

Nekünk, magyaroknak az egyik legszebb.