Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Origo: A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Szerző: | 2021. március 03., 09:10 | XB

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypárti Origo.hu-n megjelent információ szerint a Fidesz ma délelőtt fogja bejelenteni, hogy kilép az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

HIRDETÉS - AIP

Valószínűleg az Európai Néppárt vezetői és tagjai sem fognak könnyeket hullatni a távozó Fidesz miatt, hiszen e lépéssel valószínűleg csak a kizárásukat (vagy legalábbis egyes képviselőik kizárását) előzték meg.

Frissítés (11:08): Szerda délelőtt a Néppárt nagy többséggel el is fogadta az új szabályzatot, ami lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására a frakcióból. Száznegyvennyolcan szavaztak igennel, huszonnégyen (köztük a fideszesek) nemmel, míg négyen tartózkodtak. A Fidesz korábban bejelentette, hogy ha ezek a szabályok átmennek, akkor a kormánypárti magyar képviselők maguk távoznak a frakcióból.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Néppártban úgy módosítanák a saját szabályaikat, amely alapján lehetővé válik a csoportos kizárás és felfüggesztés. Az új szabályozásban benne lesz, hogy a drasztikus döntésekhez általában nem a tagok kétharmadának a szavazata lenne szükséges.

Mint néhány napja írtuk, azt közölte Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével Orbán Viktor, hogy amennyiben az elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

Érdekes körülmény lehet azonban, hogy a KDNP egy szem európai parlamenti képviselője talán marad az EPP frakciójában. Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke szűk körben úgy fogalmazott, hogy „a KDNP régebb óta van az EPP-ben mint maga az EPP”.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Néppárt, Fidesz


Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Az emberek hallatták a szavukat – így kommentálta a választási eredményt a győztes párt, a baloldali nacionalista Inuit Ataqatigiit. A koncessziós jogokat birtokló, kínai érdekeltségű cég nem adja fel a harcot.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest