Kétszáz magyar egészségügyi dolgozó segíthet a nagy szlovák tesztelésben

Kétszáz magyar egészségügyi dolgozó segíthet a nagy szlovák tesztelésben

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó kezében egy koronavírus-tesztre levett vizsgálati mintával Németországban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszáz egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelési programot Magyarország – szúrta ki a 444.hu Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter Twitter-bejegyzését.

A miniszter szerint Szlovákia csak 50 embert kért, a magyarok mégis 200-at küldenek, akik Komáromban, Léván, Nyitrán és a Kassa melletti Tőketerebesen segítenek majd be szlovák kollégáiknak. Mindezt meg is köszöni kollégájának, Szijjártó Péternek.

A portál a nap folyamán több minisztériumnál és állami intézménynél is érdeklődött, hogy pontosan hány embert küldenének, hova, és mennyi időre. Azt is megkérdezték, nem tartják-e problémásnak, hogy a jelenleg nagyon súlyosan túlterhelt magyar egészségügyi intézmények kisegítése helyett külföldre küldenek szakembereket, de egyik intézménytől sem kaptak választ.

Eközben egy olvasó az Indexet arról tájékoztatta, hogy a Belügyminisztérium mintegy 150 orvost és medikust keres ezereurós díjazással a hétvégére, hogy közreműködjenek Szlovákiában a szombatra és vasárnapra tervezett országos koronavírus-szűrésben. Mint írják, nyelvi okok miatt valószínűleg inkább Felvidék magyarlakta területeire küldik azokat a vállalkozó szellemű szakdolgozókat, akik szombaton hajnali 3 órakor indulnak Budapestről.

Amint arról lapunk is írt, Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírustesztnek vetik alá. Az embereket – Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van – antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye 15 perc elteltével már kiértékelhető. A részvétel alapvetően önkéntes, aki azonban nem vesz részt rajta, annak kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia.