„A kormánybiztos úr kérése, hogy a jövőben őt közvetlen módon ne keressük”

„A kormánybiztos úr kérése, hogy a jövőben őt közvetlen módon ne keressük”

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kormánybiztos úr kérése, hogy a jövőben őt közvetlen módon ne keressük sem telefonon, sem más formában” – ez áll abban a Népszava birtokába került e-mailben, amelyet Csóka János, a kormánypárti Lungo Drom ORÖ-s frakcióvezetője kedden késő este küldött körbe. A lap úgy tudja, a címzettek a Lungo Drom frakciószövetségének tagjai voltak, akiknek a „felmerülő kéréseket, az esetlegesen adódó problémákat” Csóka János felé kell jelezniük a jövőben.

Bár a körlevél nem nevezi meg, pontosan kiről is van szó, a Népszava szerint aligha kétséges, hogy Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója kérését tolmácsolták. Az e-mail nem indokolta meg, miért nem lehet „kormánybiztos urat” közvetlenü keresni, de tény: Sztojkával kapcsolatban több kellemeltlen hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a lap. Például egy decemberben készített hangfelvételeken Sztojka Attila szerződéseket kínált a kormányhoz és a Fideszhez lojális, „körön belül lévő” képviselőknek. Egyebek mellett kifejtette, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Sőt: a kormánybiztos azt is közölte, hogy BM-esként „mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig”. Ezek miatt az ellenzék Sztojka lemondását követeli.

Sztojka egyébként a Népszavának annyit mondott az ügy kirobbanásakor: nem ismeri a hangfelvételt, de annak készítéséhez ő nem járult hozzá.

 

Címkék: Sztojka Attila