Elhunyt Fahidi Éva

Elhunyt Fahidi Éva

Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 11-én, 97 éves korában meghalt Fahidi Éva holokauszttúlélő Budapesten – írta a hvg.hu a Nemzetközi Auschwitz Bizottság tájékoztatása alapján.

Fahidi Éva 1925-ben született Debrecenben. 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került, ahol egy hadiüzemben dolgoztatták – ezt később a második születésnapjának tartotta: ha nem kerül ide, esélye sem lett volna a túlélésre. Ötvenfős családjából egyedüliként tért vissza Budapestre 1945-ben. Bízott az emlékezés erejében, úgy tartotta: az a feladata, hogy beszéljen.

90 fölött is igazi aktivista volt, előadásokat tartott, könyvet írt, a közösségi oldalán posztolt, táncosként szerepelt a saját életét feldolgozó Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című darabban. Rendszeresen vállalt nyilvános szerepléseket is, és többször figyelmeztetett a szélsőjobboldal erősödésének veszélyeire. Németországtól 2012-ben megkapta a Szövetségi Érdemkereszt kitüntetést, 2020-ban Weimar város díszpolgára lett. Erzsébetváros 2022-ben avatta díszpolgárává. „Azt kellene hangsúlyozniuk a politikusoknak, a tanároknak, hogy bennünk, emberekben sokkal több a hasonlóság, mint a különbség. Nem kell engem szeretni, de ne találjanak okot arra, hogy gyűlöljenek!” – vallotta.

Címkék: holokauszt, Fahidi Éva