Magyar Péterhez „befújt a szél” egy titkos kormányhatározatot, Orbánt kérdezi róla

Magyar Péterhez „befújt a szél” egy titkos kormányhatározatot, Orbánt kérdezi róla

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Miniszterelnök Úr, Befújt a szél az ablakon egy nem nyilvános kormányhatározatot (2201/2023), ami arról szól, hogy miként kótyavetyélik el, játszák át haveri, családi körbe a nemzeti vagyon még megmaradt darabjait” – írta Magyar Péter vasárnap délután a Facebook-oldalán.

A részletekről szólva azt írta, hogy 48 értékes ingatlant sorol fel a határozat, amelyet eladásra hirdetnek. Köztük állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes balaton parti üdülőjét, oktatási- és rekreációs központjait. „Miért adják el ezeket az ingatlanokat, köztük olyat, amely a legnagyobb még be nem épített balatoni partszakasszal és kikötővel rendelkezik? Miért akarják ezt eltitkolni a magyar emberek elől? Miért fontosabb, hogy a haverok mindenhova lakóparkokat építhessenek, mint, hogy az alulfizetett állami alkalmazottak megfizethező áron egy hétre elvigyék a családjukat pihenni, vagy továbbképzésen vegyenek részt? Ez a családbarát, vidékbarát kormány? Mire költik a befolyó vételárat? A veje és a haverjai részt vesznek a rövid határidővel meghirdetett liciteken? Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk?” – tette fel a kérdéseket Orbán Viktornak.

Majd hozzátette, hogy „Miniszterelnök Úr, Vége. Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és minden ilyen mutyit ki fogunk vizsgálni és az elkótyavetyélt nemzeti vagyont vissza fogjuk szerezni!”

A Hvg.hu megjegyezte, hogy a Magyar Péter által hivatkozott, a sorszáma miatt „kétezresnek” hívott nem nyilvános – vagyis a Magyar Közlönyben meg nem jelent – kormányhatározatban foglalt állami ingatlanértékesítések terve nem új, arról elsőként ők írtak, még tavaly nyáron. A 2024-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat-csomagban vették észre, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény tervezett módosítása Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter feladata lesz, hogy rendeletben kijelölje, melyek azok az ingatlanok, amelyeket a közeljövőben el kell adni. A Válasz Online pedig megszerzett egy munkaanyagot, amely egy 74 tételből álló mellékletet tartalmazott az eladásra javasolt ingatlanokról. Ezek szerint ebből végül 48-at választottak ki eladásra.

A Hvg hozzátette, hogy tavaly 635 darab úgynevezett kétezres határozatot hozott az Orbán-kormány. „De az ilyen, kétezres döntések csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ezeken kívül 110 darab, szintén nem nyilvános, de sorszámozásuk szerint négyessel kezdődő úgynevezett négyezres döntést is hozott a kabinet. Sőt, 2023-ban a kormány 28, akár 90 évre is titkosított – nemzetbiztonsági vagy más érzékeny adatot tartalmazó – úgynevezett háromezres határozatot is hozott” – írta a portál.