Sikernek éli meg az országos botrányt a Donáth Anna elvetetéséről ábrándozó szerző

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A baloldali sajtó végre 1198 Jobbszél-jegyzet után felfigyelt az 1199-ikre, és egy kis reklámot csapott neki. Köszönöm” – így ironizál újabb írásában Ungváry Zsolt, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára az országos botrányon, amit a Demokratában közölt jegyzete váltott ki. Az augusztus 30-i bejegyzésre az Érd Most figyelt fel.

Az említett, nagy közfelháborodást kiváltó szövegről a Magyar Hang is beszámolt. A novellistaként, újságíróként is ismert Ungváry egy olyan alternatív valóságról „ábrándozott, amiben 2024-ben a Magyarország rendezi meg az olimpiát. A kereszt és korona hologramjával kísért, természetesen fényes sikerekkel záruló rendezvény– melyen még Hámori Luca megveri olasz kihívóját – a szerző szerint egy múltbeli esemény hatására jöhetett létre: 1986 októberében egy várandós asszony, bizonyos D-né abortuszra megy nőgyógyászához, és elveteti kislány magzatát.

Bár Ungváry konkrétabban nem nevezte meg D-nét, a jegyzetből egyértelműen kiderült, hogy Donáth Annára, a Momentum korábbi elnökének anyjára utalt. A több sebből vérző gondolatmenet alapján, ha a Momentum alapításában is résztvevő Donáth Anna nem születik meg, akkor a párt sem jön létre, ami 2017-ben Nolimpia címen indított népszavazási kezdeményezést a budapesti olimpia megrendezéséről. 

Mint az Érd Most emlékeztet: a közfelháborodás mértéket jelzi, hogy a visszajelzéseket észlelve, a Demokrata törölte a cikket, majd közleményben kért bocsánatot az érintettektől az emberi méltóságot sértő tartalomért. Ungváry Zsolt azonban láthatóan nem érti, miért kell a cikke miatt háborogni „Egy szatirikus írást, egy tárcanovellát, egy abszurd jegyzetet nem szabad és nem is kell értelmezni, de sajnos Magyarországon sokan nem képesek megérteni az iróniát. Ezért csak egy nagyon rövid kis kiegészítés – írta honlapján a Vörösmarty tanára – „Donáth Anna azt nyilatkozta, hogy ha nem lenne a Momentum, akkor 2024-ben Budapesten lett volna az olimpia. Mivel Donáth a Momentum egyik alapítója, ezért továbbgondolva azt mondhatjuk, ha nem lenne Donáth Anna, mi rendeznénk az olimpiát.”

Úgy tűnik, Ungváry alapvetően sikernek, legalábbis eredménynek éli meg a jegyzete körül kialakuló sajtóvisszhangot. Honlapján legalábbis így fogalmaz: „(…), amit keresztény pártoknak, politikusoknak, életvédő mozgalmaknak hosszú évek alatt nem sikerült elérniük, azt én egy kétezer karakteres írással végül is kiprovokáltam: a legvadabb feministák, a legliberálisabb politikusok sorra ismerik el, hogy az abortusz gyilkosság.”

Ungváry Zsolt egy nappal azután kapott állami kitüntetést, hogy megjelent azóta törölt jegyzete a Demokratában. A tanár Pintér Sándor belügyminisztertől kapott elismerő oklevelet kiemelkedő oktatási tevékenységéért. Az augusztus 20.-i keltezésű elismerést Ungváry az Érdi Tankerület pedagógusainak tartott tanévnyitó ünnepségen vehette át, Aradszki András fideszes országgyűlési képviselőtől – idézi fel az érdi lap.