VSquare: kínai arcfelismerő kamerákról is megegyezhetett Orbán Kínával

VSquare: kínai arcfelismerő kamerákról is megegyezhetett Orbán Kínával

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b) közös ebéden vesz részt Budapesten, a Virtu étteremben 2024. május 10-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fejlett mesterséges intelligenciával, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat is telepíthetnek Magyarországra a kínaiak Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján – írta a VSquare a legújabb hírlevelében a kínai–magyar tárgyalásokra rálátó forrásokra hivatkozva.

Az, hogy Kínának lehetővé teszik, hogy saját megfigyelőapparátust hozzon létre Magyarországon belül, határozott aggályokat vet fel. Még ha állítólag a kínai befektetések, intézmények és személyzet megfigyelésére is szánják, a kínai technológiai cégek – amelyek közül egyesek kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel vagy a hírszerzéssel, és nyugati szankciókkal sújtottak – esetleges bevonása megnehezítheti Magyarország kapcsolatait NATO-szövetségeseivel – írta Panyi Szabolcs a hírlevelében. A magyar kormány a VSquare megkeresését a rendőrséghez irányította, akik azt állították, hogy a kínai rendőrök nem lesznek felhatalmazva arra, hogy saját maguk nyomozzanak vagy bármilyen intézkedést tegyenek. A térfigyelő kamerákkal és a mesterséges intelligencia technológiával kapcsolatos kérdések ugyanakkor megválaszolatlanok maradtak.

A hírre reagálva a Momentum bejelentette, hogy tüntetést hirdet szombatra az orosz és kínai befolyás ellen. „A külügyminiszter 3 hónappal azután, hogy a saját minisztériumát teljesen feltörik az oroszok, átveszi az oroszoktól a barátságért érdemrendet! Amikor újabb bizonyítékok kerülnek elő, akkor a külügyminiszter továbbra sem azzal foglalkozik, hogy biztosítson mindenkit arról, hogy mindent megtettek a probléma elhárításáért, hanem az újságírót faggatja, hogy honnan van a bizonyítéka! A kínai titkos rendőrőrsök ügyét napirendre sem hajlandóak venni, aztán mikor kiderül, hogy kínai »önkéntesek« zaklattak magyar állampolgárokat, a magyar miniszterelnök »vendégjogról« hadovál a sajtónak. Most meg kiderül, hogy nem csak kínai rendőrök jönnek, de még a kínai arcfelismerő szoftvert is behozzák Magyarországra. Eddig és ne tovább. Mindenkit, aki szerint a külügyminiszter alkalmatlan a feladatára, és le kell mondania; aki nem kér se a kínai rendőrökből, se a kínai arcfelismerő rendszerekből; akinek elege van az ország kiárusításából, a pökhendi és ostoba hazudozásból; akit végtelenül felháborít, hogy olyanok hazaárulóznak, akik kijátsszák az országunkat, a hazánkat Kínának és Oroszországnak, várunk május 25-én, 18 órára az orosz nagykövetséggel szembe, a Bajza-Andrássy sarokra” – ta Tompos Márton, a Momentum alelnöke.

Paczolay Máté külügyi szóvivő péntek délelőtt a következő reakciót küldte a hírre: „Ez egy klasszikus álhírterjesztés, ami minden valóságalapot nélkülöz. Kamerák telepítéséről semmilyen megállapodás nem született, a kínai elnök magyarországi látogatása során egyetlen fórumon sem volt napirenden még csak hasonló téma sem.”