Mégsem tüntetnek egyelőre a cseh gazdák

Mégsem tüntetnek egyelőre a cseh gazdák

Traktor munkában (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Robert Fico elleni merénylet miatt mégsem tüntetnek jövő szerdán a cseh gazdák, ahogy a cseh szakszervezetek szövetsége sem tart tiltakozó akciót kedden. Az Agrárszövetség vezetője pénteken késő este arról számolt be, akciójukat június 4-re halasztják, annyi negatív reakciót kaptak. Az MTI híre szerint Jan Dolezal agrárkamarai elnök azt nyilatkozta: „tudatában vagyunk annak, hogy a közvélemény egy része nem nézné jó szemmel, ha most tiltakozó felvonulást tartanánk. Szeretnénk mi is hozzájárulni a helyzet megnyugvásához. A kormánnyal szembeni kritikus álláspontunk azonban változatlan”.

A terv az lett volna, hogy több száz mezőgazdasági géppel vonulnak fel Prága belvárosában. A megmozdulásra több ezer gazdát vártak. Március 20-án tartottak még hasonló rendezvényt, akkor pedig több mint 1600 traktor és más gép blokkolta a nagyvárosok forgalmát.

A cseh mezőgazdasági miniszter, Marek Vyborny a héten már kijelentette: a gazdák tiltakozásai szerinte nem járulnak hozzá a mostani feszült társadalmi helyzet említéséhez. A politikus üdvözölte is pénteken, hogy a tiltakozást elhalasztották.

A jelek szerint a szlovák kormányfő elleni merénylet a cseh közéletre is jelentős hatással volt. Elnapolta legalábbis keddre tervezett tiltakozó nagygyűlését a Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció is. A szervezet a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer módosításai ellen demonstrált volna. „A szlovák kollégákkal történt egyeztetések után a tüntetést lemondjuk, mert nem akarjuk szítani a Robert Fico elleni támadás után kialakult feszültséget” – jelentette ki a szakszervezeti szövetség elnöke, Josef Stredula.