Spiegel: Irányvonala és hangja sincs a német kancellárnak

Spiegel: Irányvonala és hangja sincs a német kancellárnak

Olaf Scholz kampányeseményen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét élesen bírálta a Der Spiegel véleménycikke Olaf Scholzot. Dirk Kurbjuweit csalódáskeltőnek nevezte a kancellár eddigi teljesítményét. A szerző abból indul ki, hogy a kancellár alapvetően három fontos területért felel: a koalíció vezetéséért, a társadalom és a piac hangulatáért, illetve Németország világban betöltött szerepéért. Szerinte azonban Scholz egyik téren sem kelt jó benyomást.

Kurbjuweit lesújtó véleményt fogalmazott meg a 2021-ben alakult szociáldemokrata (SPD), Zöldek és a liberálisok (FDP) kormánykoalíciójáról. Sok a vita, mert a pártok gátlástalanul ármánykodnak egymás ellen, a kancellár nem tartja össze a koalíciót. – Scholz nem találta meg, hogyan vehetné elejét az állandó kakaskodásnak. A kakofóniában alig hallani a kancellár hangját. Merthogy a koalíció arcai és hangjai Christan Linder (FDP) pénzügyminiszter; Robert Habeck gazdasági miniszter és Annalena Baerbock külügyminiszter (mindkettő Zöldek) – fogalmazott. Scholz alig látszik, aki ráadásul – úgy tűnik – elveszítette tekintélyét a kormány tagjai előtt. A közlekedési miniszter (FDP) például már feltételt szabott a koalíció fenntartásához a köztelevíziónak adott interjújában. A szerző szerint a koalíció már nem egy hajóban evez, hanem mindenki a maga kis csónakját hajtja.

A széthúzás tükröződik vissza a hangulatban is. Ha senki sem tudja, hogy hová tartanak, senki sem tudja, mihez kell igazodni, nehéz optimistán tekinteni a jövőbe. A fogyasztók és a vállalatok sem látják a kormány irányvonalát. Az a megszokott, hogy legalább az irány világos: balos vagy jobbos. A koncepció hiánya rossz hangulatot teremt.

Németország világban betöltött szerepét is zavarosnak írta le Kurbjuweit. Európa akkor tart előre, ha Franciaország és Németország egy irányba húz, és közösen vezetik Európát. Eközben azonban a kapcsolat Emmanuel Macron francia elnökkel mélypontra süllyedt. Nincs letisztult irány Ukrajnát és az Izrael gázai műveletét illetően sem. Ukrajnáról azt hangoztatják, hogy Putyin nem győzhet, de közben Scholz nem támogatja a Taurus rakéták átadását. Izrael biztonsága német államérdek, a kormány rábólintott a gázai műveletére, de csak azért, hogy aztán ezért kritzálják a zsidó államot.

A szerző szerint ebből a helyzetből csak akkor van kiút Scholz számára, ha a sarkára áll. Első lépésként átveszi a koalíció vezetését. Ha ez nem sikerül, nem ő a megfelelő személy a kancellári tisztségben – írta Dirk Kurjuweit a Spiegelben.