Amikor Für Lajos megvédi a párttitkárt

Amikor Für Lajos megvédi a párttitkárt

'56-os emléktábla a debreceni Bem téren (Forrás: Wikipedia)

A forradalom első fegyveres konfliktusa Debrecenben volt október 23-án este: államvédelmisek lőttek tüntetőkre. A városban a későbbiekben viszonylagos nyugalom honolt, de november 4-én, a szovjetek bevonulásakor ismét sor került jogtalan fegyverhasználatra. A városban történt, ma sem közismert eseményekről Valuch Tibor történésszel beszélgettünk.

A Kádár-rendszer emlékezetpolitikájának központi kérdése volt, ki lőtt először 1956-ban, melyik oldalt érte az ellenséges tűz. Ennek szellemében a hivatalos történetírás azt sulykolta, hogy Magyar László államvédelmi őrnagy halt meg elsőként a rádióépület ostromakor. Olyan sikerrel hallgatták el az október 23-ai debreceni sortüzet, hogy annak ténye máig nem gyökeresedett meg a köztudatban, mondja Valuch Tibor történész, aki az 1990-es években az 1956-os Intézet munkatársaként hosszabb ideig kutatta a helyi eseményeket. Debrecenben az államvédelmiek fegyverei este 7 óra körül dördültek el, jóval előbb tehát, mint ahogy a pesti Bródy Sándor utcában megkezdődtek a harcok.

• Hogyan zajlott Debrecenben október 23-a?
• Milyen rendhagyó követelése is volt a tüntetőknek?
• Miként zajlott a megtorlás?
• Milyen szerepe volt a történtekben Für Lajosnak?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!