Huszár vágta üszkösödő seb

Huszár vágta üszkösödő seb

Látkép a Pátkai-víztározó felől a Szent Anna-templommal (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

Itt a kezdet a vég. A Pátkára bevezető utat hangulatos fasor strázsálja, hogy a Velencei-tótól fentebb merészkedő látogató úgy képzelheti: errefelé folytatódik a sukorói bűbájhangulat. Csalódás. A Velencei-hegység peremén, a Vértes déli lejtőin fakadó források táplálta Császár-víz bal partján szunnyadó község arculatát korántsem a turizmus számítgatta, hanem a szegénység, a nélkülözés faragta.

Pedig alig néhány lépésnyire a Szent Anna-plébániától terpeszkedik Európa egyik legrégebbi mesterséges tava, amelynek alapjait a rómaiak keretezték kövek közé, ahogy szokták, az utókor mai napig tartó teljes megelégedésére. Viharverte, szanaszéjjel zúzott kötelező uniós és kormányzati támogatós tábla lifeg a drótkerítésen. Tán az efféle nagyobb vizek fölött oly gyakorta születő cudar szelek cibálták meg ennyire, de a vandál kezek, túlittas esték bakancstalpai is ugyanúgy benne vannak a pakliban, a lelkiismeretes pályázati befutó mindenesetre visszaeszkábálta a maradványokat, hogy legalább a közel 200 millió forintos összeg kiderüljön, ha már a projekt célja odalett.

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!