„Az idő véges” – Karsai Dániel életről, halálról és magasabb erőkről

„Az idő véges” – Karsai Dániel életről, halálról és magasabb erőkről

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Még mindig szeret élni, és arra törekszik, hogy amennyi idő megadatik neki, azt értelmesen töltse el – mondta lapunknak az aktív eutanázia lehetőségéért küzdő Karsai Dániel. A 47 éves ügyvéd, alkotmányjogász történetét tavaly szeptemberben ismerhette meg az ország, amikor nyilvánosságra hozta, hogy a teljes bénuláshoz, legvégül pedig fulladáshoz vezető amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, röviden ALS-ben. Ekkor még főleg kerekesszékben láthattuk, ám állapota azóta drasztikusan romlott, mára csontsovánnyá fogyott, gyomorszondán keresztül kell táplálni, és mindenben segítségre szorul – miközben szellemileg tökéletesen ép. Egyetlen dolog maradt, amire még képes önállóan: a beszédre. Igaz, már ez sem megy könnyen, lassan formálja a szavakat, láthatóan minden hang kiejtéséért megküzd. De rendíthetetlenül beszél, mert hisz benne, mindezzel az ügyet szolgálja. 

Fel kell készülni arra, hogy bármi megtörténhet – ez az egyetlen jó tanács, amit kapunk, mielőtt meglátogatjuk Karsai Dánielt az otthonában. Előzetesen azt kérik, hogy csak olyan kérdéseket tegyünk fel neki, amire elég igennel vagy nemmel felelnie. Később kiderül, lehet, hogy többet is fog bírni, de továbbra is az a javaslat, hogy minden forgatókönyvre készüljünk. Dániel munkatempója még mindig elképesztő. Egyrészt színdarab készül az élete nyomán, amit részben ő maga írt, másrészt dokumentumfilmet is forgatnak. Mindemellett pedig folyamatosan és zavarba ejtő őszinteséggel beszél a sajtónak a betegségéről, és az újságírók egymásnak adják a kilincset, interjúzzák, fotózzák, videózzák – vagyis sosem tudni, éppen hányan lesznek nála.

Karsai Dániel a szobájában vár minket, oldalán fekszik. Kiderül, állapota engedi, hogy hosszabban is válaszoljon. Határozott igent mond arra, hogy szeret-e még élni. Mindennap vannak boldog pillanatai, pontosabban nem is pillanatok, inkább periódusok. Például találkozásunk reggelén olvasott, most pedig azzal, hogy interjút ad, dolgozik az ügyön. – Tehát nemcsak egy-egy jó pillanat van a szenvedés tengerében, sőt, ellenkezőleg – magyarázza.

• Min megy át Karsai Dániel?
• Hogyan változtatta meg a betegség?
• Kérné-e a szeretteit arra, hogy segítsenek a távozásban akkor, ha ez továbbra is illegális marad?
• Haragszik-e a hatalomra, hogy napirendre se vették az ügyét?
• Hisz-e Istenben?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 23-ig kapható 2024/20. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Karsai Dániel