Nagypénteken

Nagypénteken

A Kolozs megyei kalotaszegi ház az 1896-os milleneumi kiállításon (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei)

Nagypénteken mossa holló a fiát / Ez a világ kígyót-békát kiált rám. // Mondja meg hát ez a világ szemembe: / Kinek mit vétettem én életembe? – kérdezi a veretes kalotaszegi hajnali. Hajnali, azaz olyan nóta, amit minden mulatságon el lehet énekelni, nem kötődik hozzá konkrét ünnep vagy alkalom. Leginkább a legények énekelték hajnalban (innen a műfaj neve), amikor a bálból egymást kísérgették haza, mindenki kapujában elfújva egy-két jó sort, majd ugyanannyian folytatták a kísérgetést, míg mindenki házát meg nem látogatták. Persze, a létszám közben nem csökkent, senki nem maradt otthon, ment tovább a többiekkel. Jó énekelni ezeket a lassú, de nem parlando, tehát inkább andalgó, lépés-tempójú dalokat, és lehetetlen nem figyelni a tartalmukra.

Miről is van itt szó? A nagypénteki mosdatás, mosakodás régi szokás, a paraszti világban a nők kimentek még virradat előtt a közelükben lévő vízhez és megmosdottak. Varázsereje volt ennek. Mi is mentünk nagyanyámmal, nem úgy emlékszem, hogy ez rossz lett volna, vagy fájt volna a nagyon korai kelés. A mi vidékünkön, Bácska közelében ez az egész szombatra esett, és összekapcsolódott Jézus keresésével. Mentünk tehát – ahogy ő mondta – keresni a Jézuskát. Pár kilométerre volt a Duna, csendben kellett lennünk. Aztán odaértünk, útközben találkoztunk más nagykendős, néma fekete asszonyokkal. Érte az arcunkat a víz, merítettünk belőle, még haza is vittünk egy kis üveggel. Mi, kicsiny gyermekek nem bántuk a metsző hideget, hiszen tudtuk, hogy tettünk valamit, amit a nagyok, és ez jó volt. Én később is kimentem a Dunához, itt, a fővárosban. A régi világban húsvét előtt mindent megtisztítottak. A házat, az edényeket, ruháikat, kertjüket és önmagukat is, kívül-belül. A holló is ilyenkor tisztította a fiát, hogy ritka legyen, mint a fehér társa…

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!