Mégis államosítják a rendelőintézeteket?

Mégis államosítják a rendelőintézeteket?

Az óbudai Szent Margit Rendelőintézet épülete (Forrás: Google Maps)

Sem a szakma, sem a helyhatóságok, de még a Fidesz parlamenti frakciója sem támogatja egyöntetűen és fenntartások nélkül az egészségügyi kormányzat azon elképzelését, hogy a jelenleg önkormányzati fenntartású rendelőintézeteket államosítsák. A tavaly tavasszal napvilágot látott – és azóta félretett – terveket lapunk szakmai berkekből származó információi szerint a választások után leporolná a kormány: a szakrendelők intézményi függetlensége megszűnne, azok bekerülnének a megyei kórházak irányítása alá. Ezáltal a pénzügyi és humánerőforrás-gazdálkodás is a területi csúcsintézményekhez kerülne.

Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára korábban úgy érvelt, ez a struktúra tudná garantálni, hogy a betegek országszerte színvonalas és egységes ellátást kaphassanak. Emellett gazdaságosabb működést is valószínűsített, mondván, hogy a szakrendelők egy része jelenleg nem optimálisan használja fel azokat az erőforrásokat, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyújt. A terv végül azt követően került parkolópályára, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megszondázta az országszerte 136 rendelőintézetet fenntartó önkormányzatokat, amelyek – függetlenül a helyi vezetés színétől – egybehangzóan elutasították azt tavaly tavasszal. A Belügyminisztérium akkor azt közölte, az átalakítás nem időszerű, de igény esetén hajlandóak átvenni az önkormányzattól a fenntartást.Forrásaink szerint Takácsék az önkormányzati és európai parlamenti választások után, más, az ellátás rendjét érintő terv mellett – ilyen például a kórházi orvosoktól a napi nyolc órányi intézményi munka megkövetelése, vagy az adminisztrációt egyszerűsíteni hivatott informatikai fejlesztések – ismét nekirugaszkodnának az átalakításnak, hogy a kormányzati ciklus végéig letudják azt.

• Hogyan épül fel most a rendelőintézetek finanszírozása?
• Mit fizet az állam és mit az önkormányzatok?
• Miként érintené a szakellátást, ha a rendelőintézetek az önkormányzatoktól a megyei kórházak fennhatósága alá kerülnének?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!