„Hol a Viktor?” – a Karmelitához mentek volna a tüntetők, de sorfal állta útjukat

„Hol a Viktor?” – a Karmelitához mentek volna a tüntetők, de sorfal állta útjukat

Rendőrsorfal a budai Várban (Fotó: György  Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kata módosítása ellen tüntettek szerda este hat órától Budapesten a Kossuth téren. A tüntetés hivatalos része után a tömeg egy része a Nyugati térre indult, és elfoglalta azt, majd az Oktogonhoz, onnan pedig a Fidesz-székházhoz mentek, majd vissza az Oktogonhoz, onnan pedig tovább az Astorián át az Erzsébet hídhoz, aztán a Karmelitához.

Most éppen titeket, minket neveznek csalóknak, kriminalizálnak egy társadalmi csoportot, mint amikor a taót elvették a színházaktól – mondta Tompa Andrea író a Kossuth téri tüntetés első felszólalójaként. – Köszönjük nektek kedves honatyák, hogy olyan országban éljetek, hogy azoktól, akiket most vegzáltok, senkitől ne kapjatok semmit, éljetek vers, zene, színház, állatorvos és zárcsere nélkül. Ha tudtok – mondta.

Beszéde közben hangos ováció volt, utána bejelentették, hogy megérkeztek a biciklis futárok, őket fogadta taps.

Tudósítónk beszámolója szerint a Kossuth tér nagyjából háromnegyede telhetett meg a tüntetés kezdetére, de nehezítette a beszédek befogadását, hogy a tér szélein már nem lehetett hallani a felszólalókat.  

A kormány azt üzeni, hogy csaljatok újra

– Ha a kormánynak tényleg az lenne a baja, hogy egyesek csalnak a katával és folyjon be a pénz, akkor körülbelül 40-50 ezer forinttal kellen elvenni a katázóktól. Ez a költségvetés problémáira jó lenne. Amit most bevezetnek, 3-6 szoros adóemelést jelent egyik napról a másikra – mondta Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője.

Nem megoldani akarja a problémát a kormány, hanem kapkod, vissza fogja hozni a feketegazdaságot – tette hozzá. A kormány azt üzeni, hogy csaljatok újra, azt akarják, hogy legyetek bűnözők, úgy, mint azok, akik ezt a törvényt megszavazták – mondta.

Ésik Sándor beszéde közben a rendőrök elkezdték kivezetni a dudálva érkező motoros ételfutárokat a térről. tessék kettesével egymás mellé állni – mondják nekik, majd személyi igazolványt és jogosítványt kezdtek kérni tőlük.

Ez a kormány titeket hülyének né. A kérdés az, hogy ezt akarjátok-e hagyni, akartok-e birkák lenni. Ez a kérdés – mondta Ésik Sándor.

Közben megtelt a tér a beszámolók szerint.

Mint tudósítónk megtudta, egyelőre csak igazoltatják a futárokat, mert nehezményezték a rendőrök, hogy nem tolták a motorjaikat. De nem közöltek helyszíni bírságot, feljelentést vagy gyanúsítást velük. Viszont mivel nem tudták bizonyítani a rendőrök, hogy nem tolták, ezért szóbeli figyelmeztetést kaptak.

Para-Kovács Imre arról beszélt, hogy április harmadikán a magyar nép egyértelmű választ adott arra, hogy akarják-e, hogy hülyének nézzék őt a kormányból. Szerinte a kormány szép lassan lett „fasiszta g.ci”, és a katamódosítás is egy hosszú folyamat része. „Nagyon hosszú, nyugodt fasiszta időszakok váltogatják a nagyon rövid népirtásokat” – mondta.  

Elegem van, hogy nem látjuk át, hogy ezt direkt és módszeresen csinálják velünk – mondta Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner. Összefogásra hívta a különböző károsult csoportokat. Arról is beszélt, hogy fél.

Gelencsér Ferenc: Ne írd alá, Kata

Sokan vagyunk, és ez jó, sokkal többen, mint tegnap – mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. Mindenki tudja hogy lopnak, de eddig azt hazudták, hogy csak ők tudják megvédeni a magyar gazdaságot, hogy válságos időben Orbán Viktorra és kormányára van szükség, és most szembe jön velünk a valóság. A kormány nem véd meg minket a válságtól, az áremelkedéstól, az inflációtól. Épp ellenkezőleg: előidézi azt – fogalmazott.

Ott tartunk lassan, hogy azt mondják a kávézóban a kasszánál, hogy Monopoly-pénzt nem fogadunk el – mondta.

Szerinte senki nem gondolhatja, hogy a katázás megszüntetése az infláció elleni megoldás, de a kormány mégis itt akarja beszedni azt a pénzt, amely a kormány inkompetens ámokfutása miatt hiányzik a kasszából.

Most pedig százezreket tesznek tönkre, vagy üldöznek külföldre. Ezt kellene látniuk a kormány tagjainak, de még ahhoz is gyávák voltak, hogy érdemi társadalmi párbeszédet folytassanak a katáról – mondta. Mert nem érdekli őket, hogy mi lesz veletek, nem képesek megmagyarázni, hogy miért tolnak át fél nap alatt egy félmillió embert érintő törvényt, mert ők sem értik, hogy mi történik – tette hozzá. Ti vagytok az ő főnökeik és ezt elfelejtik – mondta.

Majd azokat kérte, akiket nem érint a katatörvény, hogy gondolják át, hogy a mélybe löki a kormány a szakadék szélén álló magyar vállalkozókat, de ez mindannyiunkat érint majd, együtt zuhanunk majd – mondta.

Mi lenne, ha megfordulnánk, ha nem hagynánk, és azt mondanánk a 135 bátor embernek, hogy felül a gálya, de azért a víz az úr. Nem lökhetnek minket egyesével a mélybe, ha kiállunk közösen egymásért – mondta.  

Elmondta, felszólították a köztársasági elnököt, hogy kérjen alkotmánybírósági normakontrollt és küldje vissza ezt az elkapkodott törvényt. Egy magára valamit adó köztársasági elnök nem írhat elő egy ilyen fércmunkát – tette hozzá. „Ne írd alá, Kata” – skandálta a tömeggel. 

Hozzátette: a következő napokban rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, és a többi ellenzéki párttal közösen törvénymódosítást nyújtanak be, hogy hogy ne lépjen hatályba a törvény. És ha nem fogadják el a benyújtott javaslatukat, akkor az Alkotmánybíróság elé fogják vinni. Gyertek el akkor is – mondta. Ez a hatalom egyedül az erőből ért, ezért mutassuk meg az erőnket, folyamatos, egyre növekvő tömeggel késztessük meghátrálásra a hatalmat – tette hozzá. „Félnek a tömegtől, az erőtől, félnek tőletek, ezt nektek is tudnotok kell” – mondta. Mutassuk meg mindenkinek, hogy együtt erősek vagyunk – tette hozzá.

Gelencsér Ferenc beszéde után közöltéka  szervezők, hogy a tüntetés hivatalos rész véget ért.

Irány a Nyugati tér

Ezt követően többek skandálására elindultak a Nyugati tér felé. Foglaljuk el a Nyugati teret – skandálták többen.

Az Alkotmány utcán halad a tömeg, ezrek lehetnek, a rendőrök már most oszlatni akarnak, felszólították őket a távozásra – jelentette tudósítónk. Teljes szélességében, szellősen elfoglalják az utat a tüntetők – tette hozzá.

Lezárták a tüntetők a Nyugati téri felüljárót, hiába mondták be a rendőrök, hogy oszoljanak, de nem is avatkoztak be. 

Most a tömeg megállat a Nyugati téren. Zúg a „Nem hagyjuk” és a „Mocskos Fidesz”.

Nyolc óra előtt pár perccel a tömeg elindult az Oktogon felé.

A Nagykörút a Podmaniczky utcától délre le van zárva. A villamos sem jár – jelentette tudósítónk Nagyrészt fiatalok vannak a tömegben. Az Oktogonon minden irányból leállt a közvélekedés.

A Deák térnél több biciklis futár leült a kereszteződésben, lezárva azt, majd mintegy tíz perc után tovább mentek, másik csomóponthoz – jelentette másik tudósítónk.

A Lendvay utcai Fidesz-székházhoz hívta a tömeget a hangosbemondó kezelője, a továbbra is pár ezres tömeg el is indult arra. A rendőrök az Andrássy út szervízútján megpróbálták megelőzni őket, de tüntetők elállták az útjukat – jelentette tudósítónk. „Fizetésemelést a rendőröknek” – skandálta a tömeg.

Tudósítónk szerint nőhetett a tüntetők száma.

„Hazudtatok, takarodjatok!” „Vissza a katát!” – kiabálják a tüntetők. Tudósítónk szerint egyébként meglepően kevés rendőr van a Fidesz-székház környékén. 

20:40-kor ért a tömeg a Hősök terére, majd pár perc múlva a Lendvay utcai székházhoz, ahol rendőrök várták őket, lezárták mindkét oldalról az utcát.

Az hangzott el 9 óra előtt pár perccel, hogy verik a magyarokat az Oktogonnál, ezért a tüntetők visszaindultak oda.

Az Oktogonnál sokan leültek az útra. Sok ezren vannak, biciklisfutárok is visszaértek oda.

Itt már rohamrendőrök is vannak, nem engednek senkit az Andrássy úton a Duna felé, de oszlatás nincs – jelentette tudósítónk. Zúg a „Mocskos Fidesz!”

A Nagykörúton ezután a Blaha Lujza tér felé indultak a tüntetők, amerre csak néhány rendőr álldogált. A Nyugati felé mentek volna, de arra rendőrsorfal állta el az utat. Túlnyomó többségében fiatalok alkotják a tömeget.

Háromnegyed 10-kor a tömeg eleje elérte a Blaha Lujza teret, a Rákóczi úton leállt a forgalom. Elindultak a tüntetők az Astoria felé. De többen arra biztatnak, hogy maradjanak ott is, zárják le a Blahát. Ez sikerült is.

Tíz óra előtt úgy döntöttek, hogy a Blahán maradók is elindulnak a belváros felé. Zúg a „Mocskos Fidesz”.

Tíz óra után az Astoriához értek a tüntetők, a megállított autók jelentős része dudálással üdvözölte őket – jelenttette tudósítónk.

Még mindig több ezren vannak, az Astoriától az Erzsébet hídhoz vonulnak. Közben azt skandálják, hogy „Elkúrtad”. Majd mindenki felkapcsolja a telefonját és úgy vonulnak át a hídon.

Közben az Astoria is lezárva maradt, ott is maradtak tüntetők.

A hídon átérve azt kezdték skandálni, hogy „Karmelita, karmelita”. Elképzelhető, hogy felmennének a Várba.

Azonban rendőrsorfal várta őket. „Előre megyünk, nem hátra” – skandálták. Közben folyamatosan érkeznek a készenléti rendőrség tagjai. Nem engedik át a tömeget a kereszteződésben, körbe kell menniük – mondják a rendőrök.

A Hegyalja út irányába próbálnak lejutni a felüljáróról most a tüntetők.

Az államtitkárok havi bérét annyival emelték meg most, mint amiennyi a ti havi béretek – mondta Gelencsér Ferenc Momentum-elnök egy hangosbeszélőbe.

Tudósítónk úgy látta, a tömeg elején volt egy lökdösődés a rendőrök és a tüntetők között, mielőtt visszafordultak. A Döbrentei tér irányába kanyarodott a tömeg, ott teljesen megbénult a forgalom.

Közben akik maradtak az eredeti útvonalon, azokat most elengedték a rendőrök – jelentette tudósítónk.

Elkezdtek felöltözni a rohamrendőrök, nagyon sokan vannak – jelentette kollégánk.

Matolcsy Ádám étterménél, a Felixnél haladt el a tömeg az előbb.

A Várkert bazár előtt 11 óra körül kettévált a tömeg, egy részük ment tovább a Várba, a többiek viszont a Lánchídhoz. Aztán végül a Lánchídhoz indulók is a Várhoz fordultak.

23:08: A Clark Ádám térről a többség a Hunyadi utcán megy a Várba, a Rákóczi- és a Kossuth-nótát éneklik, valamint az Éjjel soha nem érhet véget című számot. A tömeg vonulását ezen az útvonalon nem akadályozzák a rendőrök egyelőre.

Mások a Várba vezető lépcsőkön haladnak, mint képünkön is látszik.

23:16: Feljutott a tüntetők első csoportja a Várba. Már sorakoznak teljes felszerelésben a rohamrendőrök. A tömeg békés. Közben szűk úton, a Halászbástya lépcsőin is próbálnak feljutni az emberek. A készenlétisek a Karmelitához mennek.

23:23: Felsorakoztak a rohamrendőrök a Honvéd főparancsnokság épületénél. Nem engedik a Karmelitához a tüntetőket. Felszólítottak mindenkit a  távozásra. „Elegünk van!”, Konzultálni jöttünk” – skandálja a tömeg.

23:27: Többen nem tudnak feljutni, mert sorfallal zárták le Király lépcsőt, mintegy kétszázan lehetnek ott – számoltak be kollégáink.

23:31: Gelencsér Ferenc Momentum-elnök egy hangosbeszélőn keresztül beszél a tömeghez a rendőrsorfal előtt állva. Túlóra helyett többletbért a rendőröknek – mondta, és közölte, hogy 500 eurót keresnek csak a rendőrök. „Magasabb fizetést a rendőrnek” – skandálja a tömeg, majd hogy „Minden nap itt leszünk”.

A tömeg továbbra is békés. „Demokráciát!” – skandálják. Majd rákezdenek: „Hol a Viktor?”

23:52: Le akart menni a tömeg a Margit hídhoz, de ekkor elhangzott az oszlatásra hívó rendőri felszólítás, ami után úgy döntöttek, hogy maradnak – jelentette tudósítónk.

00:05: Elkezdenek hazatérni a tüntetők, de még mindig pár százan állnak a rendőrsorfal előtt. Felmerült, néhány perce újra, hogy menjenek a Margit hídhoz, de a rendőrök körbezárták őket, csak a Mátyás-templom felé engedik az elvonulást.

00:11: Nagyjából kiürült a tér, befejezzük közvetítésünket. Köszönjük a figyelmet!

Címkék: tüntetés, kata