Kémbank: bent ragadnak az adófizetők milliárdjai?

Kémbank: bent ragadnak az adófizetők milliárdjai?

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma sincs nyoma a cégnyilvántartásban annak a csőd- vagy felszámolási eljárásnak, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is említést tett az orosz kémbank kapcsán – nem tűnik úgy, hogy a magyar állam kapkodna visszaszerezni a bent ragadt közpénzeket.  

„Igyekszünk minden jogi lépést megtenni” – ezt válaszolta a Népszavának a cseh pénzügyminisztérium a napokban, amikor arról érdeklődtek, mit tesz Prága azért, hogy visszaszerezze az orosz kémbankként hírhedté vált Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) ragadt pénzét. Míg ezek szerint a cseh kormány keresi a jogi megoldást, a magyar kabinet – látszólag legalábbis – semmit nem tesz. Ma sincs nyoma ugyanis a cégnyilvántartásban annak a csőd- vagy felszámolási eljárásnak, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is említést tett. Pedig több tízmilliárd forint a tét. 

Emlékeztetőül: az egykori KGST-bankból Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után sorra szálltak ki az európai tagok. Szlovákia és Csehország után Románia, majd Bulgária lépett ki, Magyarország pedig utolsó tagállamként hagyta ott az intézményt – igaz, ehhez kellett némi amerikai nyomás. Az egykori tagországoknak ugyanakkor rengeteg pénzük ragadt az IIB-ben, amely egyébként egy fővárosi, exkluzív, Duna-parti ingatlant, a Lánchíd Palotát választotta székhelyéül. Korábban úgy lehetett tudni, írja  a lap, hogy 74 milliárdnyi forintot kellene kihoznia valahogy a kabinetnek, de a kormány csak 26-ról beszél.  

Noha óriási vagyonokról van szó, a kormány most a Népszava egyetlen kérdésére sem válaszolt, így arra sem, miért nincs nyoma a Gulyás Gergely által többször említett csőd- vagy felszámolási eljárásnak. Tavaly novemberben a miniszter még azt mondta a kormányinfón: „Amennyire az eljárás részleteit ismerem, itt van egy tartozás a magyar állam felé és van egy eljárás a bankkal szemben, hogy ez az eljárás átfordult-e csőd vagy végelszámolási eljárásba, azt hiszem, talán még nem, de várható, hogy átfordulhat és akkor a csőd- vagy felszámolási eljárás szabályai szerint az állam érvényesíti valamennyi igényét a hitelezővel szemben.”