Lengyel Tamás: Ezzel a kormánnyal a kulturális életben nem változik semmi

Lengyel Tamás: Ezzel a kormánnyal a kulturális életben nem változik semmi

Lengyel Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 2018 óta nem hívtak filmes castingra. Jóhiszemű ember vagyok, lehet, hogy tényleg csak a paranoiáról van szó, és a mellőzésem nem függ össze azzal, hogy hangot adok a politikai véleményemnek – fogalmazott Lengyel Tamás Kultúrtáj című műsorunkban. A Jászai Mari-díjas színész elmondta, sok kollégája szembesül azzal a dilemmával, hogy ha dolgozni szeretne, már szinte csak a hatalom által kívánatosnak tartott kurzusfilmekben kaphat szerepet. – Vajon el lehet-e vállalni egy ilyen munkát? Előfordulhat, hogy éppen a személyével legitimálja a rendszert, és akkor a hatalom ujjal mutogathat, ahogy Kálomista Gábor is tette a Hadik kapcsán, mondván, ha a kormány egyik legnagyobb kritikusa, Molnár Áron szakmai alapon bekerülhetett a filmbe, akkor nincs semmi baj a magyar demokráciával – fejtette ki.

A színész szerint persze az vesse az érintettekre az első, aki nem vállalna el egy munkát, ha abból be tudja fizetni villanyszámlát. Nagyon sok színész került kilátástalan helyzetbe, és választaniuk kell, elmennek ételfutárnak, pénztárosnak, vagy csinálják, amihez értenek, és elvállalnak a hatalom által felkínált szerepeket. – Úgy tűnhet, hogy szabadon dönthetnek, de sok esetben szerintem nincs választási lehetőségük – fogalmazott Lengyel Tamás, hozzátéve, hogy a jelenlegi rendszerben készülő magyar filmek esetében nehéz eldönteni, hogy mennyire árt valakinek a részvételével. – De az ElkXrtuk kapcsán nincs kérdés, az egyértelműen megbélyegezte a benne szereplő színészeket – mondta.

A színész hangsúlyozta, hogy ha nem a tehetséges rendezők kapják az állami támogatást, akkor a magyar filmművészet el fog pusztulni a közeli jövőben. – Nem látok rá sok esélyt, hogy a kulturális életben máshogy menjenek a dolgok. A kritikus alkotók mindig kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a hatalomnak, ezért nem is jutnak lehetőséghez, nem tudnak hangot adni a kritikájuknak. Semmi sem fog megváltozni, hacsak nem az ország vezetése – közölte.

Ha csak hallgatná, indítsa el podcast lejátszónkon a műsort:

 

Címkék: Lengyel Tamás