A Nép Pártján mellett csak egy kispárt ajánlásait nem fogadták el

A Nép Pártján mellett csak egy kispárt ajánlásait nem fogadták el

Az Európai Parlament plenáris ülése (Forrás: EP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Új Alternatíva Párt eddig nem sok mindennel vétette észre magát. Jakab Péter pártjának ajánlásairól is tájékoztatott az NVI. Kiderült, másként számolták a dolgokat, mint amire A Nép Pártján utalt.

A Nép Pártján mellett csak az Új Alternatíva Párt ajánlásait nem fogadta el a Nemzeti Választási Iroda – közölte a szervezet az MTI-vel. Tizenhárom párt, illetve pártszövetség adta le az idei EP-választásra összegyűjtött ajánlásait, közülük tizenegy listát fogadtak végül el. Az ajánlóíveket még tizenhat jelölőszervezet vette át, de csak tizenhármat jelentettek be. Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt végül nem állít listát. Húszezer érvényes ajánlást kellett április 20-a és május 3-a között összegyűjteni. Az ajánlások ellenőrzése során a választópolgárt a feltüntetett és a központi névjegyzékben szereplő adatainak összevetésével azonosították, ellenőrizve a választójogot. Az NVI egyébként hivatalosan nem érvénytelenít ajánlást, hanem azt, ami nem felel meg a törvényi feltételeknek, nem veszi számításba. Ezért sem kell az ajánlások tételes ellenőrzését tovább folytatni, ha biztossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a listaállításhoz szükséges számot.

A következő pártok, illetve pártszövetségek nevével találkozhatunk majd a szavazólapon:

- Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt
- Megoldás Mozgalom
- LMP – Magyarország Zöld Pártja
- Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – a Zöldek Pártja
- Második Reformkor Párt
- Mindenki Magyarországa Néppárt
- Momentum Mozgalom
- Jobbik – Konzervatívok
- Tisza (Tisztelet és Szabadság Párt)
- Magyar Kétfarkú Kutya Párt
- Mi Hazánk Mozgalom

Az Új Alternatíva Párt 3300 ajánlóívet vett át, amiből 3015-öt adott le. Ajánlást 1134 ív tartalmazott, ami legfeljebb 9072 ajánlást jelenthet. Az NVI így mellőzte is az ajánlások ellenőrzését.

A Jakab Péter vezette A Nép Pártján ötezer ajánlóívet vett át, és 4804-et adott le. Ajánlást 2536 tartalmazott, míg 2268 üres volt. Az ellenőrzés során 274 íven 1670 érvényes ajánlást találtak. A fennmaradó 2262 íven csak 18096 sor szerepelt, tehát még ha mindegyik érvényes is volt vagy lett volna, akkor is legfeljebb 19766 érvényes ajánlás jöhetett volna össze.

Ismert, Jakab Péter szombaton azt közölte, hogy ők 20 300 aláírást adtak le, amelyek közül négyszázat érvénytelenítettek, emiatt pedig nem indulhatnak az EP-választáson. Az NVI közlése szerint viszont nincs szó arról, hogy 19 900-at érvényesnek találtak volna, hanem egyszerűen nem ellenőrizték az ajánlások túlnyomó részét, mivel ha mind érvényes lett volna, akkor sem lett volna elegendő.