Elhatárolódik korábbi irodalmi klubja Fico merénylőjétől

Elhatárolódik korábbi irodalmi klubja Fico merénylőjétől

Juraj Cintula szlovák író, Robert Fico merénylője

Fotó: Youtube

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Literárny Klub Dúha (Szivárvány Irodalmi Kör) azt írja, Juraj Cintula 2019 óta nem is járt a rendezvényeikre.

Elhatárolódik korábbi irodalmi klubja, a Literárny Klub Dúha (LK Dúha - Szivárvány Irodalmi Kör) korábbi tagjától, Juraj Cintulától. A 71 éves lévai író szerdán adott le öt lövést Robert Ficóra, nem sokkal a kihelyezett nyitrabányai kormányülés után. A szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban szállították kórházba, több órán keresztül műtötték, hogy aztán késő éjjelre a hírek szerint stabilizálódjon az állapota, ami azonban még mindig nagyon súlyos.

Szerdán levélben kerestünk meg többeket, akik az említett irodalmi körön keresztül ismerhették Juraj Cintulát. Arról érdeklődtünk, milyen embernek ismerték, mit lehet tudni eddigi írásairól, illetve lehetett-e számítani hasonló kitörésre. Veronika Schvarcova továbbította nekünk a lévai klub szlovák nyelvű, csütörtökön kelt állásfoglalását, melyet annak elnöke, Mária Cibulová írt alá.

Az irodalmi kör tagjai a közlemény szerint mélyen elítélik, hogy bárki is ilyet tegyen, és megbotránkoztatták őket az események. A klubjukat azért alapították, hogy Andrej Chudoba eszméit kövessék. Az 1927-től 2014-ig élt, magyar fordításban is olvasható szlovák író közlésük szerint az igazság, jóság és emberség valódi támogatója volt. Az egyik alapelv, amelyhez az irodalmi klub igazodik, hogy szigorúan apolitikusan működnek. Emiatt határozottan elítélik azt is, hogy a jelenlegi információk szerint Juraj Cintula politikai okokból lőtt rá többször is Robert Ficóra. A szervezet egyben úgy döntött, a mai naptól megszünteti Cintula tagságát. Lábjegyzetben ehhez még annyi kiegészítést fűztek, hogy a férfi bár hivatalosan tagjuk volt még, de 2019 óta már nem járt az eseményeikre és a találkozóikra, illetve nem is publikált gyűjteményes kiadásukban, a Tu žijeme 8 (Itt élünk 8)-ban, amely tavaly jelent meg.

A Szivárvány Irodalmi Kör szerint a személyes frusztráció hajthatta az elkövetőt, de nem zárható ki a labilis mentális állapot sem. Ennek jegyében követhette el közlésük szerint embertelen tettét a miniszterelnök, de az egész ország és bizonyos értelemben a világ ellen. Hozzáteszik, a tudomány fejlődése ellenére lehetetlen előre megjósolni, mikor borul el valakinek ilyen módon az elméje, ezért ez a kockázat mindig megvan az egyes emberek esetében. Tragédiának nevezik, hogy Juraj Cintula nem tudott megbirkózni azzal a frusztrációval, amit a politikai élet történései keltettek benne.

A klub a közlemény szerint kizárólag az irodalomról szól, amelyre bizonyítékul szolgálnak nemcsak kiadványaik, de mindazon tevékenységük, mellyel a szlovák és világirodalom népszerűségét igyekeznek emelni, a szerzők és szülőföldjük történetét megismertetni. A tagok politikai nézetei mindannyiuk személyes ügyét képezik, és azoknak nincs helye a találkozóikon. Lehetnek eltérő véleményeik az egyes kérdésekben, hiszen – mint írják – erről szól a demokrácia, de a személyes szabadságuk sosem sértheti egy másik ember szabadságát. Tiszteletben tartják mások véleményét, köztük a választásokon többségbe kerülőkét is, és elhatárolják magukat az erőszak minden formájától. Továbbá Juraj Cintula egyes politikai nézeteitől, megszólalásaitól is elhatárolódnak, brutális cselekedete pedig mélyen felháborítja őket. Gyors felépülést kívánnak a szlovák miniszterelnöknek, továbbá mielőbbi visszatérést egy teljes élethez.