Akác és vaddohány nőtte be a korábbi kerteket, de még van remény

Akác és vaddohány nőtte be a korábbi kerteket, de még van remény

Elhagyott présház a csongrádi homokon (Fotó: Csécsi László/Magyar Hang)

Itt mindenhol kertek és szőlő volt – mutat körbe a csongrádi Tisza-part szomszédságában fekvő földeken a kísérőm. Ma már szőlőt elvétve, ellenben rogyadozó épületeket, gondozatlan bozótot annál többet talál, aki erre téved. De hiba lenne ezt a látleletet csupán Csongrádra rávetíteni. Hasonló látkép uralja a hajdani kerteket szerte az országban. De talán van még remény, hogy ismét művelésbe vegyük a földjeinket. 

Megadja a módját, mint Kaszanitczky a szüretnek – ez a mondás járta hajdanán Csongrádon. A nevezett Kaszanitczky Gyula a város híres vendéglőse volt, akinek a Tisza mellett húzódó Öregszőlőkben kiterjedt ültetvényei voltak. Érthető, hogy szüret idején rengetegen gyűltek össze a présházánál. Ő pedig messze földön híres bőkezűséggel, cigányzenével, birkapörkölttel vendégelte a meghívottakat. Volt ez így más gazdáknál is, ebben talán nem lett volna semmi különös. Csakhogy Kaszanitczky Gyula nem csak a jó termés örömére rendezett mulatságot. Összehívta és jóllakatta a vendégsereget akkor is, amikor rossz idők jártak, és elfagyott a szőlő. Akkor is ott rotyogtak a bográcsok a présház oldalában, ha fürtök nélkül árválkodtak a tőkék. 

 

Aki ma vetődik el erre az elakácosodott vidékre, talán el sem hiszi, mekkora élet volt ezekben a kertekben a múlt század első felében. És nem csak a csongrádiakban. Szerte az országban emberektől voltak hangosak a településeket körülölelő kertek. Kár, hogy ma már, ahogy a Tisza és a Körös találkozásánál, úgy a jelentősebb borvidékeink kivételével szinte mindenhol omladozó kunyhók, ottfelejtett karósorok, lábon elszáradó diófák emlékeztetnek a hajdani szebb napokra.

• Mi maradt a szőlőkben a hajdani szebb napok után?
• Miért váltak nyűggé a hobbikertek?
• Feltámadhat-e még a házikertek kultúrája?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: kert, szőlő, Csongrád