Urbán Ágnes: Eltűntek a politikai palettáról a médiaszabadság védelmezői

Urbán Ágnes: Eltűntek a politikai palettáról a médiaszabadság védelmezői

Karácsony Gergely rendkívüli bejelentésére vár a sajtó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc szerint a sajtó nagyobb része „a függetlenség hamis álcája mögött Orbán rendszerének fenntartását szolgálja” – a Demokratikus Koalíció elnöke választásértékelő videójában fogalmazott meg kritikát a sajtóval kapcsolatban, nem sokkal azután, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke is Facebook-posztban kritizálta a független médiát. Urbán Ágnes médiakutató rámutatott: a hasonló politikai narratívák komoly hatást képesek gyakorolni a társadalom gondolkodására. Egy friss felmérés szerint a Fidesz támogatói például már magukévá tették azt a kormányoldali narratívát, hogy nem létezik független média, az „úgyis mindig szolgál valakit”, az ellenzéki médiafogyasztók viszont létezőnek és értéknek is tekintették a média függetlenségét.

„A sajtó nagyobb része megszűnt a közélet hiteles tükre lenni, a függetlenség hamis álcája mögé bújva (...) Orbán rendszerének fenntartását szolgálja” – jelentette ki a választást értékelő videójában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A politikus a videóban kifejtette: azért gondolja így, mert szerinte a sajtó az ellenzék gyengeségét az ellenzék alkalmatlanságának tulajdonítja, pedig ennek az oka Gyurcsány Ferenc eszmefuttatása szerint az, hogy a jelenlegi, autokratikus rendszerben az ellenzék nem rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, mint egy parlamentáris demokráciában. „Rombolják az ellenzék önbecsülését, és legitimálják az autoriter kormányt, mert úgy tesznek, mintha tényleg demokrácia lenne. A magát függetlennek tekintő sajtó középre helyezkedik az önkény és a demokrácia között” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Nem sokkal korábban hasonló kritikákat fogalmazott meg Magyar Péter is abban az értelemben, hogy a Tisza Párt alelnöke és európai parlamenti képviselője is úgy gondolja: a független média jelentős része a Fidesz rendszerének fenntartásába érdekelt. „Mára egyértelművé vált, hogy a média jelentős része is az orbáni hatalomgyár része” – fogalmazott Facebook-posztjában Magyar Péter.

„Az utóbbi hetekben viszont az is világossá vált, hogy az úgynevezett független sajtó jelentős része is a hatalomgyár és a status quo fenntartásában érdekelt. Ma már ott tartunk, hogy magukat oknyomozónak nevező portálok és újságírók is mindenféle forráskritika nélkül veszik át a propaganda szennylapjainak a legképtelenebb hazugságait. Ma már egymást idézi, egymásra hivatkozik a rogáni és a gyurcsányi média, és beállt a sorba sok, magát függetlenként pozícionáló sajtótermék is” – indokolta a véleményét Magyar Péter, aki a célt is meghatározta: „Ha valódi változást szeretnénk elérni, akkor nem csak a korrupt hatalmi elitet kell leváltani, hanem a rendszert kiszolgáló, annak fenntartásában érdekelt média elitet is”. Más-más indoklással, de mindkét politikus a kormánypárt kiszolgálását vetette a sajtó szemére, és megkérdőjelezték, hogy a független sajtó jelentős része valóban független lenne.

Urbán Ágnes médiakutató, a Mérték Médialemző Műhely igazgatója aggasztónak nevezte, hogy a média függetlensége és szabadsága, amelyek fontos értékek egy demokratikus társadalomban, jelenleg egyik, számottevő támogatottsággal bíró párt narratívájában sem jelennek meg értékként Magyarországon. – Eltűntek a magyar politikai életből azok a pártok, amelyek tisztelik a médiaszabadságot, és akkor is tiszteletben tartják az újságírói munkát, ha az számukra kedvezőtlen. Most a Mi Hazánk nem szólalt meg ebben a témában, de ők sem a médiaszabadság szószólójaként ismertek. Ennek azért lehet jelentősége, mert a politikusok megnyilvánulásai, főleg, ha tendenciózusan egy irányba mutatnak, befolyásolják a közvéleményt – mondta a Magyar Hangnak a médiakutató. Elmondása szerint ezt egyértelműen alátámasztja a Mérték pénteken megjelenő új, fókuszcsoportos kutatása is, amelyben azt vizsgálták, hogy mit gondolnak a kutatásban résztvevő médiafogyasztók a magyar médiáról, a politikai befolyásról, a polarizációról és a média szerepéről.

– A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az ellenzéki érzelmű válaszolók alapvetően értéknek tekintik a médiaszabadságot, a médiától függetlenséget várnak el, és hisznek abban, hogy létezik függetlenség. A kormánypárti érzelmű résztvevők viszont tagadták ennek a létezését, azzal az indoklással, hogy „a média úgyis mindig szolgál valakit”. Ez a gondolatmenet ismerős lehet a Fidesz politikai kommunikációjából, de bizonyos szempontból összecseng azzal is, amit Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter is mond – fogalmazott Urbán Ágnes.

A kutató hozzátette: a demokratikus világban nem példátlan, hogy egyes politikusok megkérdőjelezik a demokratikus nyilvánosság alapértékét, ez a jelenség számos országban megfigyelhető, de jellemzően azok a politikusok hangoztatják ezt, akik eleve „nem demokratikus modellekben gondolkodnak”, és más demokratikus alapelveket is megkérdőjeleznek.