Orbán Viktor: Megtörtént az újratervezés

Orbán Viktor: Megtörtént az újratervezés

Orbán Viktor Brüsszelben 2024. június 27-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai emberek a választáson változást akartak, de a brüsszeli elit „ellentámadást indított”. Ezen a héten viszont megtörtént az újratervezés, a szavazók akaratát eltorlaszoló paktum ellenére folytatni fogjuk az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését – erről írt egy tőle szokatlanul hosszú Facebook-posztban szombaton délelőtt Orbán Viktor.

Európa válságban van – így kezdte bejegyzését a miniszterelnök, kifejtve a már kampányban is gyakran hangoztatott érveit: eltűnőben az életünk kereteit meghatározó keresztény civilizáció, lejtmenetben az Európai Unió, a kontinens globális gazdasági súlya az elmúlt három évtizedben jelentősen és folyamatosan csökkent. – Amit az európai emberek érzékelnek: béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás – fűzte hozzá. A háborús tematikai is hangsúlyosan előkerül természetesen, a kormányfő szerint ugyanis „a buborékban élő brüsszeli bürokrácia az elmúlt években számos hibás politikai döntést hozott”, Európa egyre inkább belesodródik egy olyan háborúba, amin a kontinens semmit sem nyerhet, de könnyen mindent elveszíthet. Mégis napi tapasztalat szerinte, hogy a háború ügyében számukra semmi sem túl drága, a brüsszeli bürokraták akarják ezt a háborút, sajátjuknak tekintik, és le akarják győzni Oroszországot.

Orbán Viktor hosszan kitér az uniós választásokra, amely több szakértő szerint sem hozta meg a miniszterelnök által korábban remélt érdemi jobbra tolódást, a kormányfő ugyanakkor ezt máshogy látja. – Az európai emberek nagy többsége ezt gondolta, és az európai választásokon ki is fejezte akaratát. Az európai emberek azt is világossá tették, hogy a változást a jobboldaltól remélik, ez meg is látszott a választási eredményeken: a baloldali progresszió és háborúpártiság helyett az emberek elsöprő többséggel a változást ígérő pártokra szavaztak – fejtette ki, hozzátéve, hogy 27 országából 20-ban olyan szuverenista vagy jobboldali párt nyert, amely kimondottan a változás ígéretével kampányolt. A választás után pedig meg is bukott azonnal a baloldali francia és a belga kormány, Berlinben is rezeg a léc. Csakhogy a brüsszeli bürokraták „ellentámadást indítottak”, a status quo fenntartásában érdekelt szocialisták és liberálisok mellé beszervezték az Európai Néppártot. Vagyis egy háborúpárti koalíció köttettet.

A miniszterelnök szerint nekik, jobboldaliaknak továbbra is az a feladatuk, hogy érvényt szerezzenek az európai választók akaratának. Az első kísérletüket visszaverték, de ezen a héten megtörtént az újratervezés. – A választók akaratát eltorlaszoló paktum ellenére folytatni fogjuk az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését. A jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést – írta, utalva a tervezett új frakcióra. – Ha minden a tervek szerint alakul, és a Jóisten is megsegít bennünket, az év végére a hazafiak többségre jutnak az egész nyugati világban – zárta írását.

A Magyar Hang éppen egy nappal korábban közölt elemzést arról, hogy a győztesek közül kiszorult és nem tudni, hol köt ki a Fidesz.