Új elnöke van a Jobbiknak

Új elnöke van a Jobbiknak

Adorján Béla, a Jobbik elnöke (Forrás: Adorján Béla/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adorján Béla, vásárosnaményi önkormányzati képviselőt választották a Jobbik tisztújító kongresszusán a párt új elnökévé. A küldöttek 90,8 százaléka szavazott rá. A küldöttek később Lukács László Györgyöt, Z. Kárpát Dánielt, Kvárik Anitát, Ander Balázst, Révi Attilát és Kesztyűs Attilát választották meg alelnökként, Brenner Koloman pedig elnökhelyettes lesz.

Adorján Béla – a párt tájékoztatása szerint – 15 éve tagja a Jobbik közösségének. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja, Vásárosnamény önkormányzati képviselője, népi iparművészként, alkotó emberként dolgozik. A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja. Elsődleges célja, hogy visszahozza a Jobbik egykori közösség- és emberközpontúságát, hogy újra otthonuknak érezhessék a választók a pártot.

Adorján Béla megválasztása utáni sajtótájékoztatóján elmondta, hálás azért az erős felhatalmazásért, amit a 90,79 százalékos eredménnyel kapott. Hangsúlyozta, óriási szükség van most az egységre, mert csak összefogással lehet megerősödni a jövőben. Hozzátette, mint az többször elhangzott már pártunk képviselőitől az elmúlt hetekben: túlvagyunk egy tragikus választási eredményen, mely arra ösztönzött minket, hogy számot vessünk a múltunkkal, szembenézzünk a jelennel, és rendet tegyünk magunkban. Ez megtörtént – mondta. Szerinte az új elnökség megválasztásával pedig ideje megteremteni a rendet a Jobbikon belül is, hogy stabil alapokon kezdődhessen meg az építkezés. A megválasztott elnökségnek ismert és rutinnal rendelkező, illetve új tagjai is vannak, mely egyrészről garantálja a stabilitást, másrészről garantálja a megújulást – tette hozzá. 

Adorján Béla népi iparművészként dolgozik egy szabolcs megyei településen, mindezidáig nem vállalt országos politikusi szerepet a Jobbikban. A párt közlése szerint tapasztalatból tudja, hogy a párt mit csinált jól és rosszul az elmúlt években, mi volt az oka annak, hogy eltávolodott az emberközpontú politizálástól. „Megválasztásával arra vállalkozott, hogy visszavezesse a Jobbikot korábbi, legjobb önmagához. Ahhoz, amikor radikális őszinteséggel mondtuk ki a hétköznapi emberek égető problémáit, és minden eszközünkkel azon voltunk, hogy megoldást találjunk rá” – fogalmaztak. A párt közleménye szerint Brenner Koloman elnökhelyettessel tökéletesen kiegészítik egymást ahhoz, hogy a teljes magyar nemzetet meg tudják szólítani. Hétfőn máris elkezdődik a munka, elsődleges feladat lesz megerősíteni a tagsággal való kapcsolatot és újraépíteni a választókkal való bizalmat – írták. 

A Jobbik a számukra kudarcos európai parlamenti választások után – ahol 1 százalékot sem értek el, 0,99 százalékon végeztek – bejelentette, hogy az elnök és az elnökség is lemond. Lapunk már beszámolt arról, hogy Adorján Béla és csapata újra radikálisabb irányba fordítaná a pártot, visszahoznák például Szabó Gábor egykori pártigazgatót is. Róla érdemes felidézni, hogy még a 2010-es években sokan neki tulajdonították a párt sikeres építkezését, sokat lehetett hallani komoly befolyásáról, ám végül Gyöngyösi Márton elnöksége alatt távozott a párt választmányi elnöki tisztségéről és korábban a pártigazgatói posztról is. Forrásaink szerint a radikális fordulat mögött azt értik, hogy „nem lehet mindenre néppárti választ adni”, ugyanis ezekből a néppárti válaszokból úgy tűnhetett, hogy a Jobbiknak bizonyos kérdésekre „nincs egyenes válasza”. Ugyanakkor ez nem „szélsőségességet és fanatizmust” hanem „őszinte radikalizmust” jelentene a tervek szerint.