Budapesten és 322 további településen lesz szúnyoggyérítés

Budapesten és 322 további településen lesz szúnyoggyérítés

(Fotó: Egor Kamelev/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest több kerületében és tizennégy megye 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben, valamint végig a Duna mentén, azaz a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében irtják kémiai módszerrel a szúnyogokat. Kezelések lesznek több Rába menti településen, Sopron környékén, Bács-Kiskun és Zala több településén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben – tették hozzá.

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, ezért a napokban a Szigetközben repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyoggyérítés pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán – jelezték.

Közölték azt is, hogy a Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges, ezért egyes térségekben mostanra jelentős szúnyogártalom alakult ki – írták.

A Szigetközben 55 településen légi gyérítés lesz, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezéssel lépnek felé a vérszívók ellen a szakemberek. A katasztrófavédelem szerint az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt. Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet, ezért a ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását nem szabad elmulasztani – áll a közleményben.