Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Orbán Viktor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor miniszterelnök keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

Orbán Viktor kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben.

Az MTI beszámolója alapján magyar kormányfő miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nem csak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában, a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. Nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe. – A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl – fogalmazott.

Az ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy megegyeztek abban, kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely „megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket”. – Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak – fogalmazott. Azt is felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

A Telex közben idézte az orosz kormány szóvivőjét, miszerint a Kreml „semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától”. Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a magyar féllel nem cseréltek információt azelőtt, hogy a miniszterelnök Ukrajnába látogatott. – Érthető, hogy Magyarországnak, miután átvette az EU soros elnöki tisztét erre az időszakra, meg kell felelnie az ezzel járó feladatoknak. Így azt gondolom, ebben az esetben a brüsszeli érdekek mentén megfogalmazott kötelezettségeknek tesz eleget, nem pedig a nemzeti érdekek mentén – idézte az Interfax a szóvivőt.