A debreceni BMW-gyár sarkában, egy szántóföldön húznák fel az új közlekedési múzeumot

A debreceni BMW-gyár sarkában, egy szántóföldön húznák fel az új közlekedési múzeumot

Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2023. február 2-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Debrecen közelében épülő BMW gyár sarkánál, egy szántóföldön építené fel az új közlekedési múzeumot a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – írta a Népszava a tárca által kidolgozott pályázati dokumentáció alapján. A kiírás szerint az intézménynek az állandó és időszaki kiállításokon felül helyet kell biztosítania konferenciáknak, oktatási és üzleti rendezvényeknek. A célok között az is szerepel, hogy a komplexumnak a „helyi lakosság kiemelt találkozóhelyévé kell válnia”. A lap szerint azonban ez a terület nem éppen ideális helyszín egy találkozóhelynek, miután Debrecen központja cirka 10 kilométerre van, és jelenleg csak autóval közelíthető meg.

A 14 ezer négyzetméteres létesítmény kevesebb mint felét, 6800 négyzetmétert foglalna el az állandó és az időszaki kiállítás, valamint a fogadótér. A műtárgyraktár, az irattár és a restaurátori műhely 3900 négyzetméteren rendezkedhet be, az irodákra és az üzemeltetésre 1900 négyzetméter jutna. Ezenfelül elvárás egy 600 négyzetméteres multifunkcionális konferencia és rendezvénytér, 3D moziterem, egy 350 négyzetméteres oktatási központ és egy ugyanakkora étterem és közösségi tér, valamint egy 150 négyzetméteres panoráma tetőterasz tervezése is. Az épület köré szabadtéri tevékenységekre alkalmas teret is szeretnének, amelynek legfontosabb eleme a 15 ezer négyzetméteres tesztpálya, de lesz több ezer négyzetméteres autóparkoló is.

A közlekedési múzeum városligeti épületét 2015-ben zárták be, majd a MÁV Kőbányai úti egykori ipartelepén terveztek új kiállítóhelyet. Már a tervezőket is kiválasztották egy nemzetközi építészeti tervpályázat keretében, és az építési engedély is megvolt, de Lázár János sok más állami projekttel együtt ennek kivitelezését is leállította. Vitézy Dávid korábban arról posztolt, hogy a miniszter ezzel újabb hadüzenetet küldött Budapestnek.