Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani a húsevő baktérium fertőzéséről

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani a húsevő baktérium fertőzéséről

Kórházi kórterem (Forrás: Pixabay)

Június 21-én „gyors lefolyású betegség következtében” elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze. Bár kezdetben nem hozták nyilvánosságra a halál pontos okát, csakhamar kiderült: az operettszínészt egy húsevő baktérium fertőzése ölte meg. Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani e riasztó nevű kórokozóról, amely gyakran rezisztens az összes ismert antibiotikumra, és vészes gyorsasággal képes végezni a legéleterősebb emberrel is. De miért hívják húsevőnek, és miért megállíthatatlan?

Senki sem tudja, hogy Vadász Zsolt hogyan fertőződhetett meg a húsevő baktériummal, illetve azt sem lehet tudni az először a Blikk által megírt információkból, hogy pontosan milyen kórokozó támadta meg a színészt. A színész egy barátja által elmondottak alapján valóban gyors lefolyású volt a betegség: a férfi otthonában rosszul lett, kórházba szállították, majd szinte azonnal lélegeztetőgépre kellett helyezni (nyilvánvalóan azért, mert a légzőrendszere önerőből már nem volt képes ellátni a gázcsere feladatát). Az információkból sejthető, hogy hamar rájöttek a betegség okára, mégsem tudtak a betegen segíteni az orvosok: egymás után mondták fel a szolgálatot a szervrendszerei, majd két héttel ezelőtt elhunyt.

• Mi is az a húsevő baktérium?
• Mennyire elterjedt és mikor okozhat csak egy kis torokfájást?
• Mi történik most mindezzel kapcsolatban Japánban?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!