Orbán Viktor öccse nem lobbizott túl sikeresen vízumügyekben

Orbán Viktor öccse nem lobbizott túl sikeresen vízumügyekben

Orbán Áron (Forrás: Orbán Áron Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nekem a Viktor azt mondta, hogy azért jöjjek be, hogy beszéljük meg, hogy ki fenyegetett meg” – sok más, meghökkentően erős mondat mellett ez is elhangzik azon a hangfelvételen, amelyet szeptember 27-én tett közzé a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali portál. A Telex hosszú tényfeltáró cikket tett közzé a rejtélyes felvétel hátteréről. 

A Telex több forrásból származó információi szerint a hangfelvételen Orbán Viktor öccse, Orbán Áron és a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dávid beszélgetése hallható. A Telex az ügyben érintetteket megkereste, lehetőséget adtak mind Orbán Áronnak, mind Héjj Dávidnak a válaszadásra, de tőlük sem cáfolat, sem megerősítés nem érkezett. Ugyanakkor több olyan emberrel beszéltek, akik ismerik mindkét szereplőt, meg is hallgatták a felvételt, és ez alapján biztosak benne, hogy ők hallhatók az amatőr módon rögzített anyagon.

A cikket jegyző Dezső András forrásai megerősítették: a fent idézett mondat Orbán Áron szájából hangzik el, amikor a látogatása célját magyarázza. A felvételt kiszivárogtató Kuruc.info szerint Orbán Áron egy jogász társaságában érkezett, de a beszélgetés alatt utóbbi hangja nem hallatszik. A hangfelvétel alapján valószínűsíthető, hogy az ott elhangzottakat nem Héjj rögzítette titokban, hanem Orbán Áron. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy a felvétel már a találkozóra való megérkezésük előtt is megy, és az ő hangja hallható a legtisztábban. Orbán Áront ismerő források állítják, hogy eredeti a felvétel, és valóban sor került a találkozóra.

A felvételen Orbán Áron azzal indokolja a látogatását, hogy „Viktor” küldte Héjj Dávidhoz, aki következetesen „főnökként” hivatkozik a miniszterelnökre. Héjj Dávid a 2010-es kormányzati ciklus első felében az akkor Fidesz-frakcióvezető, Lázár János kabinetfőnökeként tevékenykedett, rá két évre pedig a Miniszterelnökség koordinációs ügyekért felelős vezetőjeként dolgozott. Aztán 2018 nyarán Orbán előbb miniszterelnöki biztossá nevezte ki, majd 2022-től a kormányzati egyeztetések koordinálásáért, valamint az Országos Beruházás Monitoring rendszer működtetéséért felelős kormánybiztossá.

Orbán Áron a felvételen zokon veszi, hogy noha korábban már járt Héjjnál, utóbbi szerinte ezt a testvérénél letagadta. Jóllehet a beszélgetés tartalma nem teljesen koherens és a Héjj által mondottak közül sok mindent nem lehet érthetően hallani, az elhangzottak alapján nagyjából össze lehet rakni, mi is Orbán Áron panaszának a lényege.

Eszerint Orbán Viktor testvérének meggyőződése, hogy egy általa ellenlábasnak nevezett üzletasszony, B. Radosztina el akarja lehetetleníteni. Mindezt arra alapozza, hogy állítása szerint a nő megfenyegette őt. Másrészt pedig azért gondolja így, mert a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz tartozó konzulok „blokkolják” a C-típusú vízumkérelmeit, amelyek rövidebb idejű, legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosítják tulajdonosaikat a schengeni térségben. Márpedig Orbán Áron meggyőződése, hogy B. Radosztina irányítja a vízumokat intéző konzulokat, sőt, az egész külügyminisztériumot is – legalábbis ezt fejtegeti Héjjnak.

Erre reagálva Héjj arról kezd el beszélni, hogy B. Radosztina nevét először Orbán Árontól hallotta, korábban azt sem tudta, kicsoda ő. Majd azt mondta Orbán öccsének, hogy a C-vízumokat leállították a kampányban. Héjj – jegyzi meg a Telex – feltehetőleg az önkormányzati- és EP-választás kampányára utalt, mivel a felvétel a szivárogtatók szerint 2024 májusában, tehát a kampány hajrájában készült.

Érdekes, de nehezen érthető része a felvételnek, amikor Héjj arról beszél, hogy valahol Európában egy olyan vietnámi állampolgárnál, aki Orbán Áronék segítségével kapott vízumot, megtalálták azt a papírt, ami alapján kiderült, kinek köszönhetően juthatott be a schengeni övezetbe.

„Te küldtél neki egy meghívólevelet, vagy nem tudom, mit küldötök (…) Ez egy olyan levél volt, mintha leírnám, hogy Tisztelt Orbán Áron! Nagy szeretettel látom Magyarországon, a szombathelyi egyetemen ilyen és ilyen képzésre, aláírás, cég, pecsét” – mondta a felvételen Héjj, mire Orbán Áron helyeselt. Héjj szerint ilyen dokumentumot találhattak meg valahol valakik a vietnáminál.

A beszélgetésből kiderül, hogy Héjj korábban beszélt egy férfival, aki Orbán Áron társa lehet a vízumügyekben. Héjj szerint ez a férfi azt mondta neki, hogy azoknak a külföldieknek az esetében, akik rajtuk keresztül érkeztek, papírral tudják igazolni, hogy elhagyták az Európai Unió területét. Héjj szerint tehát az, amit Orbán Áronék csinálnak, legális. De a kormánybiztos szavai szerint valami „papírfecni” lehetett a vietnáminál, amivel be akarták Orbán Áronékat mószerolni. Az nem derül ki a szövegből, írja Dezső András, hogy kik és miért akarták volna bemószerolni. És az sem állítható, hogy történt ilyen, vagy csak Héjj figyelmezteti Orbán öccsét arra, milyen veszélyeket rejthet ez a tevékenység.

Orbán Áron ekkor elkezdi magyarázni Héjjnak, hogy azoknak a vietnámiaknak, akik magyar vízumhoz szeretnének jutni, először nem a konzulátushoz, hanem egy vietnámi céghez kell fordulniuk, majd miután a cég jóváhagyta a kérelmüket, utána mehetnek be a konzulhoz. Tehát Orbán Áron szerint ha a kinti cég Vietnámban jóváhagyja a kérelmet, akkor a nemzetközi elbíráláson átmennek a vietnámiak, ennek ellenére a konzul – saját hatáskörében – elutasította ezeket a kérelmeket. Tehát Orbán azt kifogásolta, hogy olyan vietnámiaknak dobták vissza a kérelmeiket, akiknek a kinti cég előzőleg már jóváhagyta azt. Orbán meg is nevezte ezt a külső vietnámi céget: a TLS-t.

A Telex azt írja: valóban létezik a TLS nevű cég, teljes nevén TLScontact. Ez a cég egyike a világ nagy vízumszolgáltató cégeinek. Bár Vietnámban is működik, nem vietnámi, hanem nemzetközi vállalat. Az is igaz, hogy a hangfelvétel készültekor még a TLScontact intézte Vietnámban is a magyar vízumokat, csakhogy éppen most van váltás: október 7-től már egy másik globális vízumszolgáltató, a VFS Global lesz a magyar külügy partnere ebben.

Orbán Áron tehát arra a következtetésre jutott, hogy mivel szerinte B. Radosztina fenyegette meg, ezért biztosan ő áll a vízumkérelmek blokkolása mögött. Azt is elmondta, hogy Orbán Viktor neki azt mondta: „a Rogán és a Radosztina nem dolgozhat együtt”, de Orbán Áron ennek ellenére úgy véli, hogy valószínűleg együtt dolgoznak. Igaz, azt, hogy valójában ki áll Radosztina mögött, Orbán Áron sem tudja, mert – ahogy ő fogalmaz – „még nem ért el odáig”.

Héjj erre reagálva azt mondta neki, hogy szerinte B. Radosztina nem dolgozik Rogánnal, és ha valakinek, akkor a bevándorlásiaknak dolgozhat, az viszont a Belügyminisztérium alá tartozik. Ezzel viszont Orbán Áron azért nem értett egyet, merthogy állítása szerint a D-vízumot továbbra is megkapják. A D vízum annyiban más, mint a C, hogy utóbbi gyakorlatilag egy sima turistavízum és Schengenre szól, míg a D-t az adott állam bocsátja ki (ezért is dönt róla az adott állam idegenrendészete), hosszabb távra szól, így például a Magyarországon munkát vállaló külföldieknek ez utóbbira van szükségük.

A beszélgetésnek ez a része azért érdekes – írja a Telex –, mert Héjj ekkor arról kezdett el beszélni, hogy a D-vízumoknál bevezettek egy új rendszert, „ott volt egy leállás”, és „bizonyos cégeket hamarabb oldottak fel a leállásból”, bizonyos cégeket, „inkluzíve téged”, később. Héjj azt is mondta, hogy viszont a C-vízumok kiadását leállították, Orbán Viktorral pedig azt beszélte meg (és ezt Szijjártó Péterrel is megbeszéli majd), hogy a C-típusú vízumok a választások után elindulnak majd.

A C-vízumok megszerzéséhez egy sor dokumentumot kell benyújtani. Vietnámi állampolgárok esetében például – ha az utazás célja látogatás – a meghívó fél okmányainak másolatát is. A meghívólevélnek tartalmaznia kell a meghívó fél és a meghívott személyes adatait, azt, hogy ki hív meg kit és milyen céllal, hány napra és milyen időtartamra szól a meghívás, hova szól a meghívás. Lényeges, hogy a kérelmeket legfeljebb hat hónappal, legalább 15 naptári nappal a tervezett utazás megkezdése előtt kell benyújtani. Indokolt, sürgős, különösen méltányolható egyedi esetekben a külképviselet lehetőséget adhat rá, hogy a kérelmeket a tervezett utazás megkezdése előtti 15 naptári napos határidőn belül is be lehessen nyújtani. Az elbírálás akár 45 napig is elnyúlhat, de lehet rövidebb idő is. Attól függően, milyen gyorsan dolgozik a bürokrácia. Vagy éppen milyen lassan. És elméletileg itt jöhet képbe az, áll a cikkben, hogy kinek milyen kapcsolata van.

A Héjjal folytatott beszélgetésből tehát az derül ki, hogy Orbán Áron olyan ügyletekben érdekelt, amelyeknél fontos, hogy harmadik országból érkező állampolgárok C-vízumhoz jussanak, ám ezt a tevékenységét a külügy szerinte blokkolja. Az is kiderül a párbeszédből, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem valamiről, ami folyamatos, de legalábbis egynél jóval több vízumra vonatkozik. És Orbán Áron egy cégről, az ő cégéről beszél. Ugyanezt mondja Héjj is, amikor bizonyos cégekről beszél, hozzátéve, hogy „inkluzíve téged” – azaz beleértve Orbán Áronék cégét.

Utóbbi azért lényeges, áll a cikkben, mert a nyilvánosan elérhető cégregiszter szerint a miniszterelnök testvére sem tulajdonos, sem vezető tisztséget nem  tölt be olyan cégben, amely abban lenne érdekelt, hogy vietnámi állampolgároknak magyarországi vagy schengeni vízumot szerezzen, esetleg harmadik országbeli állampolgárok munkaerő-közvetítésére legyen jogosult.

Ettől persze még bárki legálisan hívhat meg harmadik országbeli állampolgárokat Magyarországra látogatás céljából, ebben nincs törvénytelen. De nyilván nem mindegy, hogy milyen számban érkeznek olyan kérelmek egy konzulátusra, amely egy adott személyhez vagy céghez, esetleg egy jól behatárolható körhöz köthetőek.

A külügy nem reagált a Telex kérdéseire.

A hangfelvételen Orbán Áron vissza-visszatér ahhoz, hogy szerinte B. Radosztina áll az ellehetetlenítése mögött. Fölvázolja azt az elképzelést is, hogy a Rogán Antal irányítása alatt álló titkosszolgálat Magyar Péternek szivárogtat ki titkos anyagokat. Sőt, Orbán Áron épp Rogánékat sejti Novák Katalin „kiütése” mögött, majd oda lyukad ki, hogy Szijjártó Péter lesz a következő, akit kicsinál ez a „csapat”. Héjj ezt az eszmefuttatását már nem is igazán érti, mondván: ha Rogán és B. Radosztina egy brancs, és ebben a csoportban van benne Orbán Áron szerint Szijjártó helyettese, Magyar Levente is, akkor mégis miért lenne érdeke Magyar Leventének kicsinálnia a főnökét? Az sem derül ki a beszélgetésből, hogy Orbán Áron vagy a társai mégis miért kerültek konfliktusba B. Radosztinával, ha egyáltalán konfliktusba kerültek vele.

Dezső András azt írja: B. Radosztina korábban azt az Arton Capital nevű céget vezette, amely a letelepedési kötvény egyik fontos szereplője volt a piacon. 2017 áprilisában azonban ismeretlenek betörtek az Arton belvárosi irodájába, ahonnan több százmillió forint értékű eurót, valamint rengeteg fontos iratot vittek el. A rendőrség a mai napig nyomoz az ügyben, gyanúsított még nincsen, pedig rengeteg tanút kihallgattak annak idején.

A Telex megkeresésére B. Radosztina azt állította, hogy semmi nem igaz abból, ami a hangfelvételen vele kapcsolatban elhangzik. De mivel az ügyben nem kívánt nyilatkozni, így azt sem tudták meg, találkozott-e valaha Orbán Áronnal vagy sem. 

Noha Orbán Áron korábban fenntartott egy Facebook-fiókot, az jelenleg elérhetetlen. A korábban még feltérképezhető kapcsolati hálóján keresztül azonban eljutottak olyan körökhöz, akik tudtak információval szolgálni róla. Eszerint Orbán Áronnak ugyan nincsen olyan cég a nevén, amely külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozik, de egy ideje olyan vállalkozók mögött bukkant fel, akik érdekeltek a külföldi munkaerő behozatalában. Persze ez csak a D-vízumok iránti lobbizására magyarázat – áll a cikkben –, a C-re nem.

A portál több, egymástól független forrásból is úgy tudja, hogy Orbán Áron legalább egy-másfél éve személyesen lobbizott a külképviseleti dolgozóknál azért, hogy a benyújtott vízumkérelmeket pozitívan bírálják el. Ugyanakkor egy forrás azt állította: éppen a kiszivárgott hangfelvétel bizonyítja, hogy Orbán Áron – hiába a kormányfő testvére – kudarcot vallott, mert falakba ütközött, a konzulok a jogszabályoknak megfelelően járhattak el. Azaz Orbán Áron, ha számított is kivételezésre, nem kapott protekciót vagy más elbánást.

A Telexnek az Orbán Áronhoz közel álló és a vízumügyletekben érintett üzleti körből származó információi szerint azonban kezdetben a miniszterelnök testvére sikerrel járt, és ezt valószínűleg tényleg a nevének köszönhette. Ráadásul a kiszivárgott hangfelvételen maga is azt mondja Héjjnak, hogy van még olyan konzul, aki nem blokkolja a kérelmeiket. (A felvétel tavasszal készült, így ez a helyzet azóta változhatott is, főleg a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után.)

Azt más, köztük fideszes források is elismerték, hogy azért is kellemetlen kikosarazni Orbán Áront, mert nehezen lehet figyelmen kívül hagyni, kinek a testvére. Ugyanakkor azt a hozzá közel állók is elismerik, hogy az a vállalkozói kör, amelyik kezdetben nagy reményeket fűzött hozzá, idővel csalódott benne, mert a lobbitevékenysége sikertelen volt.

A kormányfő testvérének kapcsolati hálójában Dezső András talált olyan üzletembert, aki egy minősített foglalkoztató cég tulajdonosa, és akiről úgy tudják, hogy annak a körnek az egyik embere, amelyik valamiféle hasznot remélt a kapcsolatból. Ez a cég kifejezetten vietnámi, indiai és ukrán munkaerőt közvetít. A tulajdonosa azonban nem kívánt nyilatkozni. Azt azonban elismerte, hogy személyesen ismeri Orbán Áront.

A lap az Orbán Áronnal kapcsolatban álló üzleti körből olyan információhoz jutott, hogy a miniszterelnök öccse mögött állók közül többen eleve rossz ötletnek tartották hangfelvétel készítését, pláne a kiszivárogtatását, mert így könnyen a hatóságok látókörébe kerülhetnek. Főleg azért keltett feszültséget ebben a körben a felvétel nyilvánosságra kerülése, mert nem mindegyik vállalkozónak kristálytiszta a múltja: a már említett, a Telexnek nyilatkozó cégtulajdonos kapcsolati hálójában például találtak egy olyan figurát, aki korábban egy áfacsalásra szakosodott cégháló irányítójának bizalmi embere volt, és érintett lehet vízumos ügyletekben is.

Orbán Áron ugyan érezhetően nem érti, mi állhat a vízumkérelmeik blokkolása mögött, a miniszterelnök testvéréhez közel álló körök szerint könnyen elképzelhető, hogy a hatóságok (és a család) környékén kellene a kérdésre a választ keresni. Több, Orbán Áront ismerő forrás azt magyarázta a Telexnek: az, hogy egyáltalán elkészült a később kiszivárgott hangfelvétel, utólag is igazolja, hogy a miniszterelnök öccse kockázatot jelent a családra és közvetetten a Fideszre nézve. Ezért is tartják sokan valószínűnek azt, hogy Orbán Áron vízumügyleteit valójában a hatóságok akadályozták meg a háttérből – és ha ez igaz, akkor ehhez Orbán Viktor hallgatólagos jóváhagyására is szükség lehetett.

A miniszterelnök 47 éves testvére egyébként már évekkel ezelőtt panaszkodott ismerőseinek arra, hogy miközben sokan folytathatnak komoly üzleti tevékenységet a család tagjai közül, neki erre nincs lehetősége, nem rúghat labdába. Volt, akinek arra is tett utalást, hogy nem is engedik neki a saját céget.

Az nem derül ki, hogy ki szivárogtatta ki a hangfelvételt, ahogy azt sem, hogy miért épp a szélsőjobboldali portálnak.