Ismét mélyponton a magyar ipar

Ismét mélyponton a magyar ipar

Bezuhant a termelés. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz elképzelni, hogy Orbán Viktor mire alapozza az optimizmusát, amelynek péntek reggel is hangot adott rádióinterjújában, de Idén augusztusban az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Júliusban a korrigált index ennél nagyobb, 6,4 százalékos visszaesést mutatott. A helyzet azonban mégsem javult: a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján ugyanis az ipari kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött (júliusban még stagnál júniushoz képest). 

A KSH által pénteken kiadott első, még szűkszavú iparstatisztika szerint a feldolgozóipari alágak döntő többségében augusztusban is visszaesett a termelés volumene (a második, részletesebb ipari adatközlés október 15-én lesz). Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a vegyianyag-gyártásban.

A KSH jelentéséből nemcsak az derül ki, hogy az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában, hanem egy hosszabb távú adatsorból az is, hogy az ipari termelés volumenindexe hároméves mélypontra esett. A 2021-es havi átlagot 100 százaléknak véve ez a mutató most 96,1 százalékos, míg tavaly augusztusban még 99,7 százalékos volt. Ezzel a mostani 96,1 százalékkal megegyezően alacsony értéket idén májusban, illetve előtte 2021 szeptemberében regisztráltak.

Címkék: ipar, mélypont, volumen