Elhunyt Karsai Dániel

Elhunyt Karsai Dániel

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki a méltóságtelnes elmúlásért küzdött. A hírt testvére jelentette be éjfél előtt. „Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALS-sel. Mindig velem, velünk leszel, Bro’. Imádlak” – írta Karsai Péter a Facebookon.

Karsai Dániel 47 éves volt. Karsai Dániel tavaly ősszel lépett a nyilvánosság elé jelezve, hogy 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nála. Az ALS nevű betegség során az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni. Hozzátette, „az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét.” Ám Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmének tavaly novemberben meg is hallgatta Karsait. Idén júniusban azonban elutasította beadványát, majd szeptember elején a fellebbezését is, így jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.

Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott – kommentálta akkor az ítéletet. Úgy érezte, hogy érdemben nem döntöttek az ő ügyében, a bíróság ugyanis az elutasításkor csak azt állapította meg, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az életvégi döntéseket, és nincs szükség újabb jogszabályokra. Az ő kérdése azonban az volt, hogy a helyzete sérti-e az emberi méltóságát. Karsai azt is mondta, hogy érzi, hogy a magyar közvélemény mellette áll, ezért megpróbálják napirenden tartani a szabad életvégi döntés ügyét.

Testvére, Karsai Péter júniusban volt a Kompország podcastunk vendége, akkor azt mondta, hogy „Daninak általában jó a kedve, még ugratjuk is egymást, megmaradtak a testvéri szerepek. Most javulás tapasztalható nála, de sosem lehet tudni, hogy az ALS miben settenkedik, hosszabb távon csak a stagnálás vagy a rosszabbodás az opció. Ősszel szeretné még újra megnézni a darabot, most a futball Eb-t követi. Nagyon szeret élni, szereti megélni a pillanatokat, mostani állapotában nem választaná a halált akkor sem, ha erre lehetősége lenne” – fogalmazott Karsai Péter. Leszögezte azt is, megígérte a sorstársaknak, hogy az ügyet nem engedi el, beleáll, „addig visszük, amaddig csak tudjuk”. Odáig már most eljutottunk, az emberek hozzáállása a halál kérdéséhez gyökeresen megváltozott. De lesz még lex Karsai is, csak ki kell várni – mondta.

Az interjúban akkor arról is beszélt, hogy továbbra is várják, hogy összejöjjön a találkozó a miniszterelnökkel. Emlékeztetett, Orbán Viktor a parlamentben nagyon sarkos választ adott Bedő Dávidnak, amikor a momentumos képviselő a látogatásról kérdezte. – A stílus mérhetetlenül felháborított, lehet, hogy egy politikai vita része volt, de akkor is egy haldoklóról beszélt. Ennél is jobban megrázott viszont, hogy amikor Orbán Viktor befejezte válaszát, az összes fideszes képviselő olyan extázisban tört ki, úgy tapsolta meg a miniszterelnököt, mint ha csak Szoboszlai lőtt volna egy gólt. Ez számomra még megdöbbentőbb volt, mint maga a válasz – fogalmazott júniusi műsorunkban Karsai Péter.

Az alkotmányjogász életvégi döntésről folytatott küzdelmét egy színdarab is feldolgozza, amelynek ő maga a társszerzője. A darabra több fideszes politikust is meghívott a Momentum, ám ők nem mentek el rá. 2023-ban a Magyar Hang olvasói Karsai Dánielt választották az év emberének.