J. K. Rowling: Valamiért azt gondoltam, Maggie Smith örökké fog élni

J. K. Rowling: Valamiért azt gondoltam, Maggie Smith örökké fog élni

Maggie Smith a Miss Jean Brodie virágzása című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamiért azt gondoltam, örökké fog élni – így emlékezett a péntek reggel elhunyt Maggie Smithre a Harry Potter-könyvek írója, J. K Rowling. A 89 éves korában távozó színésznő nyolc filmadaptációban játszotta a szigorú, de a gyerekek sorsát a szívén viselő, mindenki által tisztelt McGalagony professzor (Minerva McGonagall) karakterét, 2001-től egészen 2011-ig. Smith ezzel pályája újraéledését élte, korábban olyan filmekkel vált ismertté, mint a Miss Jean Brodie virágzása, az Othello, a Halál a Níluson vagy a Szoba kilátással. Hosszú karrierje során két Oscar-díjat kapott, illetve négy jelölést begyűjtött.

Búcsúzott Maggie Smithtől a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe is. A színész szerint a legenda szót ugyan túlhasználták, de ha valakire ráillik ebben az iparágban, akkor az Maggie Smith. A színésznőre lángoló intellektusa, éles nyelve és rendkívüli humora kapcsán emlékezett. A Hermionét játszó Emma Watson eközben azt írta, Smith valódi volt, őszinte, vicces és méltóságteljes. A feminista ügyekben gyakran megnyilvánuló Watson azt is hozzátette: „Maggie, rengeteg férfi professzor volt, és Istennek hála, te kitartottál.” A Ron Weasleyként megismert Rupert Grint pedig szerencsésnek nevezte magát azért a táncért, amit az egyik filmben lejtettek. 

Megszólalt a Bimba professzort alakító Miriam Margolyes is, úgy fogalmazva: Maggie Smith volt a legjobbak legjobbika, akiben egyesült vadság, játékosság, öröm és szelídség, meg nagy adag bátorság. Kiemelte kollégája szellemességét és intelligenciáját ő is, valamint azt, milyen keményen beletette magát a munkába. A The Guardiannek hosszan nyilatkozott a színésznőről a Harry Potter és a tűz serlegét rendező Mike Newell, felidézve a közös forgatás emlékét, de azt is megjegyezve, Maggie Smith örökké Miss Jean Brodie lesz.

A színésznőre emlékezett az Apáca showban vele játszó Whoopi Goldberg is, illetve III. Károly király és Kamilla királyné is búcsúztak a még II. Erzsébet által a lovagi cím női megfelelőjével kitüntetett Dame Maggie Smithtől. A brit uralkodó nemzeti kincsként hivatkozott Maggie Smithre.