Karsai Dániel: A franc sem akar meghalni

Karsai Dániel: A franc sem akar meghalni

A méltóságteljes halálért küzdő Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Reggel hétkor újságíró kollégám ír üzenetet, sok szerencsét kíván az interjúhoz. Számon tartotta, hogy karácsony előtt találkozom Karsai Dániellel. Ez az ügy, ez a helyzet nagyon más, mint a hétről hétre következő esetek. Aztán a beszélgetés végül mégis könnyen és gördülékenyen megy. Karsai Dániel szívesen beszél az ügyéről, mindig van róla mondanivalója. – Hál’ istennek, jól érzem magam. És azt mondom: menjen az élet minél tovább – mondja.

Az Év Embere cím birtokosaként idén Karsai Dániel dönt a Magyar Hang szerkesztősége által felajánlott százezer forintos adomány sorsáról, amit cikkünk megjelenése után az olvasók is kiegészíthetnek. Ő pedig a Bliss Alapítványt választotta – egy olyan szervezetet, amely súlyos betegséggel és fogyatékkal élőknek segít. Olyan kommunikációs technikákat tanítanak meg és bocsátanak a rendelkezésükre, mint a szemmel vagy homlokkal irányítható egér, amelyek teljes mozgásképtelenség mellett is biztosíthatják a számítógép-használatot.

– Minden egyes nappal erősebb bennem az érzés, hogy amíg tudok aktívan, jól kommunikálni, beszélni, diktálni, akár szemmel vagy homlokkal irányítható kommunikációs eszközt használni, addig az életemet értelmesnek tekinthetem, és jónak. Nekem ezek a lehetőségek felvillanyozók: reményt adnak arra, hogy sokkal tovább, akár az utolsó pillanatig tarthat a méltóságteljes létezés. És ha így van, akkor én a szó szoros értelmében boldog leszek, és semmilyen életvégi döntést nem fogok hozni akkor sem, ha van hozzá jogom. És ez nagyon király lenne. A franc sem akar meghalni – összegzi.

A Magyar Hang januári 5-ei, újévi számának megjelenésétől két héten át bárki csatlakozhat a támogató akcióhoz. A felajánlásokat a Magyar Hangot kiadó Alhambra-Press Bt. számlájára fogadjuk, bankszámlaszám: 11702036-20724120 – OTP. Kérjük, a közleményben tüntessék fel a Bliss Alapítvány nevét!

• Miként mesélt még harcáról Karsai Dániel?
• Mit vár az ügyével összefüggésben kezdeményezett népszavazástól?
• Miért érzi magát kiváltságosnak más gyógyíthatatlan betegséggel küzdőkhöz képest?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!